Helyi közélet

2016.06.30. 11:08

Halálos utazás a szekér mögött: megvan a másodfokú ítélet

Debrecen - A Debreceni Törvényszék ma nyilvános ülést tartott a fiatalkorú K. Ernő ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőügyben.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék ma nyilvános ülést tartott a fiatalkorú K. Ernő ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőügyben.

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság döntését ítéletében megváltoztatta, a vádlottat kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség teljes összegének megfizetésére. Egyebekben a Debreceni Járásbíróság ítéletét helybenhagyta.

2015. április 1-jén az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében Fk. K. Ernőt, akit 7 hónap - fiatalkorúak fogházában végrehajtandó - szabadságvesztésre ítélt, 1 év 2 hónap próbaidőre felfüggesztve. A bíróság a vádlottat két évre a “K” típusú járművek vezetésétől is eltiltotta.

A másodfokú büntető tanács elnöke, dr. Nagy Antal szóbeli indokolásában elhangzott: az elsőfokú bíróság eljárási hibáktól mentesen végezte munkáját, a tényállást túlnyomórészt megalapozottan állapította meg. A törvényszék osztotta a járásbíróság jogi indokolását, valamint egyetértett a elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés mértékével is.

2012. július 5-én a vádlott a család látóképi földterületére készült lovasfogattal, a 33-as számú főúton. A vádlott barátja 10 éves testvérével érkezett. A kisfiú velük akart menni, de hazaküldték, később azonban észrevették, hogy utánuk jön, majd a szekér hátsó részébe kapaszkodik és úgy húzatja magát. A szalmabálák felrakása után, sötétedést követően indultak haza Debrecenbe. A 10 éves fiú előbb a földúton tekert, majd újra a szekérbe kapaszkodott. Kerékpárján nem voltak lámpák, fényvisszaverők és láthatósági mellényt sem viselt. A lovasfogaton csak két LED kerékpárlámpa volt, a hátsó részén lévő piros-fehér csíkozású táblát a rakomány nagyrészt eltakarta és hiányoztak hátulról a fényvisszaverők is. A lovasfogat sem a KRESZ, sem a KÖHÉM előírásainak nem felelt meg.

Egy holland autós a 33-as számú főúton autójával 80-85 km/h sebességgel haladhatott, és mintegy 50 méter távolságból vette észre az előtte haladó lovaskocsit, illetve a biciklis gyermeket. Azonnal vészfékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést és a fogat hátsó részéhez szorította a 10 éves fiút. A szekér utasainak, az autó sofőrjének és utasának nem esett baja. Az elgázolt kisfiú kórházba szállítását követően, még aznap éjjel életét vesztette. A sofőr hiába fékezett késedelem nélkül, a rosszul kivilágított járműveket csak féktávolságon belül lehetett észrevenni. Szabályos kivilágítás esetén a baleset elkerülhető lett volna, hiszen a holland autós időben látta volna a fogatot. Fk. K. Ernőnek egyébként sem vezetői, sem hajtási engedélye nem volt, és azt sem tudta, miként kell közlekedni megrakott fogattal, éjszakai körülmények között. A vádlott elmulasztotta a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, de a bíróság szerint a sértett és a szekéren utazó bátyja sem viselkedett felelősségteljesen.

A Debreceni Járásbíróság ítélte a Debreceni Törvényszék ítéletében foglalt változtatásokkal a mai napon jogerős, és a szabadságvesztés büntetés végrehajtása kivételével végrehajtható.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában