Helyi közélet

2016.06.16. 11:08

Finom falatok a szünidőben (is)

Debrecen - A települési önkormányzatoknak immár kötelező feladata a rászoruló gyerekek nyári étkeztetése.

Debrecen - A települési önkormányzatoknak immár kötelező feladata a rászoruló gyerekek nyári étkeztetése.

Ettől az évtől mind a négy iskolai szünetben meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetű családok gyermekei. Néhány nappal a nyári vakáció beköszönte előtt arra voltunk kíváncsiak, hogy megyénk kisebb-nagyobb településein a helyhatóságok miként tudnak megbirkózni az immár kötelezően rájuk testált feladattal. Ahány ház, annyi szokás, de a végeredmény ugyanaz; aki kéri, az kapja…

Az ingyen ebéd jár, de előre igényelni kell." Barabás Ferenc

Többől lehet kihozni

A kormány döntése idén országszerte 208 ezer rászoruló gyereket érinthet. A településeknek eddig pályázniuk kellett az ingyenes étkeztetésre, mostantól viszont más a módi; az önkormányzatok kötelezően elvégzik a munka szervezési részét, a központi költségvetés pedig megtéríti számukra a fejenként 570 forintra emelt, egy napra jutó finanszírozási költséget. A segítség azonban a hátrányos helyzetű családoknak nem automatikusan jár, azt ugyanis az önkormányzatnál előzetesen igényelni kell.

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere a Naplónak arról számolt be, hogy a városukban 119 bölcsődés, óvodás és iskolás korú rászoruló gyerek után igényeltek a szüleik nyári gyermekétkeztetést. „Akik óvodába és bölcsődébe járnak, azokkal nincs gond, hiszen az intézményben étkeznek, az általános iskolások pedig elfogyaszthatják helyben vagy akár haza is vihetik az ebédet. Szerencsére mindenkit fel tudunk venni óvodába, ezért csak elvétve akad olyan kisgyerek, aki nem jár bölcsődébe vagy óvodába, de rászoruló. Ettől függetlenül (ha a szüleik kérik) az ingyen ebéd nekik is jár” – mondta.

Szegi Emma kabai városvezető úgy fogalmazott, hogy náluk régen fel van mérve a rászorulói kör, és aki igényli, az természetesen meg is kapja a nyári szünidőben az ebédet.

Itt nem, ott igen

Balogh András érdeklődésünkre elmondta, hogy Tépén is kiküldték az íveket, hogy az érintettek jelezni tudják az esetleges igényüket, bár az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a falubeliek nem igazán kérik a nyári gyermekétkeztetést. A polgármester tudatta, hogy ha mégis lesz a nyári gyermekétkeztetésre igény, akkor az iskola ebédlője a rendelkezésükre áll. – Elvitelre azonban nem lesz lehetőség, arra ugyanis nem tudunk vállalkozni, hogy becsomagoljuk az ebédet – jelentette ki.

Juhász István, Vekerd polgármestere úgy fogalmazott, hogy mivel ők (a megye legkisebb településeként) Furtával alkotnak közös körjegyzőséget, a szomszéd faluban megfőzik az ebédet, és a falugondnoki autó kiszállítja azt Vekerdre. Hat rászoruló vekerdi gyerekből egyébként szerinte négy igényelni fogja a szünidei ellátást. Ők valamennyien kisiskolás korúak.

Ahol nagy a szükség

Eszenyi Antal polgármestertől úgy értesültünk, hogy Bedőn valamennyi rászoruló család igényt tart a szünidei finom falatokra. „Mivel nálunk még működik a konyha, helyben meg is főzzük nekik az ebédet. Összesen 13 érintett gyerekünk van” – összegezte a teendőiket a települési vezető.

Komádiban más léptékkel mérik a szociális feladatokat, hiszen a bihari kisvárosban nem kevesebb, mint 640 rászoruló gyereket tartanak számon. Tóth Ferenc városvezető úgy fogalmazott, hogy közülük akik kérik, azok természetesen megkapják a meleg ételt a nyári szünidőben.


Megfőzik – de vajon hol?

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy az önkormányzatok támogatást kapnak az élelmezési feladatok ellátásához, de a működésükhöz szükség van a konyhák, tálalókonyhák, étkezők megújítására, kialakítására és fenntartására is. Ez utóbbiakhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium forrásából pályázhatnak a települések helyhatóságai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában