Helyi közélet

2016.06.16. 18:46

Csupa hasznos és hétköznapi

Debrecen - A szemléletek házasítása jó hatással lehet egymásra, sok hasznos dolgot adhat a két egyetem együttműködése.

Debrecen - A szemléletek házasítása jó hatással lehet egymásra, sok hasznos dolgot adhat a két egyetem együttműködése.

A hétköznapi életet megkönnyítő informatikai újítások kerülhetnek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint a Debreceni Egyetem Informatikai Kara által létrehozott BME Egyesült Innovációs Tudásközpont (EIT) Debreceni Kutatócsoportja új tudásközpontjából, amelyet csütörtökön mutattak be a nyilvánosságnak.

Az ország két elitegyetemének együttműködése nem újkeletű, a tudomány számos területén és már hosszú ideje dolgoznak közösen – utalt az előzményekre köszöntőjében Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese. Hozzátette, hogy most a gazdasági élet motorjának számító informatikában működnek majd együtt. Hangsúlyozta, a közös munka a Debreceni Egyetem egyes részlegei, valamint a város önkormányzata és a gazdaság szereplői között is megvan. Ezt a belső rendszert viszik most az egyetemen és Debrecenen kívülre.

Jobban kihasználni

– Szükségesnek látjuk, hogy az ország legfőbb oktatási erői összefogjanak, hiszen az informatika terén gyorsul a a fejlődés – mondta Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, és hogy igazolja a gyorsuló fejlődést felsorolta, hogy a világon egymilliárd darab eléréséhez az asztali számítógépnek húsz, a mobiltelefonnak tíz, az okoseszközöknek három év kellett. – Az erőforrásaink jobb kihasználása is a közös projekt mellett szól. Fejlesztéseink pedig az okosvárosok kialakításában hasznosíthatók, hozzájárulva ahhoz, hogy a városi környezet, akár egy Debrecen méretű településen is, lehet egészséges, célszerű, emberi, könnyen használható.

Ezt a gondolatot fűzte tovább Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja. Mint azt részletezte, a műszaki egyetem a mérnöki, a Debreceni Egyetem a tudományos gondolkodást adja a közös munkába. A kétféle szemlélet házasítása jó hatással lehet a kutatásra.

HBN–KZS


Egyszercsak könnyebben

– Hogyan segítheti az informatika egy város élhetőbbé tételét? Az okosváros projektekben, az egészségügyben, a beteggondozásban, a közlekedésben, a biztonság területén miként léphetünk előre. Ezeket kutatjuk a hallgatók bevonásával – fogalmazott Fazekas Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánhelyettese, a BME EIT Debreceni Kutatócsoport igazgatója.

A Napló kérdésére válaszolva Vajta László elmondta, hogy a két egyetem közös munkájának eredményét a városlakók a mindennapjaik könnyebbé válásában vehetik majd észre. Például gördülékenyebb lesz a forgalom a jelzőlámpákkal telerakott utcákon, vagy az egyedül élő idősek jelzőberendezései lesznek hatékonyabbak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában