Helyi közélet

2016.06.23. 12:29

Babaaltatás testközelben

Debrecen - A bőrkontaktus és a szoptatás nyugtató hatással van a babákra.

Debrecen - A bőrkontaktus és a szoptatás nyugtató hatással van a babákra.

– Sokan teszik fel a kérdés, hogy amikor megszületik baba, mit csináljanak annak érdekében, hogy jól érezze magát. A kérdésre a válasz nagyon egyszerű: arra vágyik, hogy ugyanazt a környezetet biztosítsuk számára, mint a pocakban – hangsúlyozta Toma Ildikó szoptatási tanácsadó a múlthéten rendezett Születés Hete programsorozat egyik előadásán. Mint azt a szakértő elmondta, a baba a pocakban folyamatos érintésnek van kitéve és – már csak az anya járásából adódóan is – mindig mozog, illetve az utolsó hónapokban szopó mozgást végez.

– Megszületésüket követően az érintés az elsődleges érzékszervük, tehát folyamatos bőrkontaktust igényelnek, mely segít az altatásban is – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: A szoptatás nem egyenlő az anyatejes etetéssel, hiszen egy síró baba megnyugtatásához, altatáshoz is kiváló módszer. – Ha lehet ne órához igazítva tegyük mellre, hanem igény szerint. Ilyenkor ugyanis a csecsemő nem csak enni kap, de oltjuk a szomját, testközelben van, tehát biztonságban érzi magát, illetve a szopizás egy ritmikus mozgás, mely segít neki az ellazulásban is – hívta fel a figyelmet Toma Ildikó.

Egy légtérben

Az előadó elmondta, a csecsemőknél az első időszak lehet nagyon nyugodt, de az is előfordulhat, hogy felcserélik a nappalt és az éjszakát; ennek oka, hogy nappal túl sok inger éri őket, melyet alvással zárnak ki, ezt azonban ki szokták nőni. Három hónapos koruk körül kezdődik az intenzívebb időszakuk, ekkor már ugyanis jobban figyelnek a külvilágra; egyre nehezebb az este a szülők számára: a gyermekek sűrűbben ébrednek éjszaka, s nehezebb őket elaltatni.

A szülőknek nagyon megterhelő lehet éjszaka akár 6-7-szer is felkelni és átmenni a másik szobába a gyerekhez, Toma Ildikó ezért azt javasolja, hogy a szülők ne csak nappal, de éjszaka is legyenek közel a babájukhoz. Az Egészségügyi Világszervezet is azt ajánlja, hogy a baba hat hónapos koráig legyünk egy szobában gyermekünkkel.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában