Helyi közélet

2016.06.04. 12:03

Angol kilépés, magyar távozás?

Debrecen - Az uniós biztos szerint nem kell félni attól, ha esetleg kilépnek az angolok az EU-ból.

Debrecen - Az uniós biztos szerint nem kell félni attól, ha esetleg kilépnek az angolok az EU-ból.

– Magyarország abban érdekelt, hogy az európai integráció eredményei megmaradjanak, a belső piac, az áruk, a munkaerő szabad mozgása továbbra is fennmaradjon. A migrációs válság pont ezt veszélyezteti – jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az Európai Unióról rendezett fórumon. Úgy vélte, hogy ha a schengeni zóna megszűnik, az integráció is komoly kárt szenved.

Digitális szakadék

A rendezvényen a közönség soraiból közvetlenül lehetett kérdezni Navracsics Tibortól, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosától. Szabó Gyula, a debreceni epreskerti iskola vezetője például azt a kérdést tette fel, hogy hogyan lehetne a digitális oktatást, kompetenciát fejleszteni. – Miközben felméréseink szerint a tanárok 70 százaléka úgy véli, hogy a digitális eszközök alkalmazása segíti, hatékonyabbá teszi az oktatást, addig az Európai Unió tantermeinek csak a 25 százalékában vannak megfelelő színvonalú digitális eszközök. Óriási a behoznivaló, és nagyok a különbségek az egyes tagországok között – válaszolta a biztos. Hozzátette: miközben digitális írástudásról beszélünk, a hagyományos írás oktatásával is problémák vannak. Minden ötödik európai polgár alapvető szövegértési és írási problémákkal küzd, ráadásul minden negyediknek alapvető gondjai vannak a számtani készségekkel. Vagyis nem a hagyományos oktatás rovására kell a digitalizációt fejleszteni – vélte. Orosz Tamás azt a kérdést fogalmazta meg, hogy a kultúra és az oktatás alkalmas lehet-e az Európai Unió integrációjának erősítésére. Navracsics Tibor szerint ez a kulcs, jelentős részben éppen ezen fog múlni az unió jövőbeli sikere. – Sajnos az egykori vasfüggöny helyén kialakult egy kulturális törésvonal, ami a mai napig megvan. Ezt le kell bontani – állította.

Takács Szabolcs államtitkár ezt azzal egészítette ki, hogy a magyar kormány szerint nem a nemzetállamok fölött álló, föderális európai kormányra, hanem a nemzetállamok szoros együttműködésére van szüksége az Európai Uniónak.

Visszajönnek a magyarok?

Fazekas Béla azt kérdezte, hogy mi lesz az Angliában dolgozó magyarokkal, ha néhány nap múlva esetleg az unióból való kilépés mellett döntenek az ottani népszavazáson. Navracsics Tibor szerint erre kevés az esély, de ha mégis ez történik, minden bizonnyal Svájchoz és Norvégiához hasonló szoros kapcsolat alakul ki az unió és Anglia között. Így valószínűleg nem éri hátrány az ott dolgozó magyarokat.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában