Helyi közélet

2016.06.24. 16:43

A Djabe 20 dimenziója a Sikk Klubban

Debrecen - Egy éven belül harmadik alkalommal lépett fel a debreceni illetőségű Égerházi Attila által 1995-ben alapított Djabe együttes a Sikk Klubban.

Debrecen - Egy éven belül harmadik alkalommal lépett fel a debreceni illetőségű Égerházi Attila által 1995-ben alapított Djabe együttes a Sikk Klubban.

Tavaly nyáron a legendás Genesis-gitáros Steve Hackettel, ősszel az igazi kuriózumot jelentő azeri tar hangszer világhírű művelőjével, Malik Mansurovval, csütörtök este pedig vendégművészek nélkül adott koncertet a Djabe. A 20 Dimenzió című idei új stúdió albumukkal a két évtizede kiadott első CD-jük jubileumára emlékeznek, de egyben eddigi munkásságuk összegzése is.

Az előző, Forward című lemezükhöz képest – mely a Miskolci Szimfonikusokkal való együttműködésre épült – ezúttal inkább a zenekar akusztikus és fúziós vonala került előtérbe, helyenként megfűszerezve modern elektronikával. Kezdetben az együttes újszerűségét a világzenei vonulat jelentette, ez mára már háttérbe szorult átadva a helyét egy letisztult, helyeként meditatív zenei világnak, amely éppoly izgalmas, mint a korábbi irányvonal, amiről csütörtöki debreceni fellépésükön adtak ízelítőt.

A Banai Szilárd (dobok), Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) összetételű zenekar péntek este Budapesten lép fel, majd Szlovéniában, mielőtt a tengerentúlra indul. A világ egyik legnagyobb dzsesszfesztiválján, a New York állambeli Rochesterben csatlakozik hozzájuk John Nugent amerikai szaxofonos, aki sok más között Tony Bennett, Ella Fitzgerald és Woody Herman mellett többször zenélt már a Djabéval is. A turnét Kanadában, az Edmontoni Jazz Fesztiválon zárja a világ eddig mintegy félszáz országában már koncertet adó Djabe.​

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában