Helyi közélet

2016.05.05. 09:52

Videó: Emberi léptékben 182 éves a világ legidősebb kutyája

Sárrétudvari - Magyar lehet a világ legidősebb kutyája; Buksi, a Sárrétudvariban élő eb 26 éve őrzi a családi lovastanyát.

Sárrétudvari - Magyar lehet a világ legidősebb kutyája; Buksi, a Sárrétudvariban élő eb 26 éve őrzi a családi lovastanyát.

A kutya kora átszámolva emberi életkorra a szakemberek szerint 182 évnek felelne meg. A Buksi névre hallgató keverék eb a 26 esztendejével pillanatnyilag nemcsak országunkban, hanem vélhetően világszerte is a legidősebb házőrzőnek számít. Az eddigi rekorder, a 30 éves, Maggie névre hallgató ausztrál kutya tavaly pusztult el. Buksi korát jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a DNS mintája alapján próbálják pontosan megállapítani. A vizsgálatok sikerétől függően hamarosan a Guiness-rekordok könyvébe is bekerülhet a magyar négylábú.

Imádják a gyerekek

Kádár Gyuláné, az édesapjától örökölt eb büszke tulajdonosa úgy véli, az állat különös egészségéért a rá jellemző mozgékonyság, a tanyasi élet nyújtotta szabadság, a sok szeretet és Sárrétudvari különleges kisugárzása felel. Elmondása szerint Buksi szinte kizárólag nyers húst (baromfi, csirkefarhát) eszik. A kötelező oltások mellett nem kap gyógyszereket, vitaminokat, és nem kezeli rendszeresen állatorvos. Sőt, Kubinyi Enikő, az ELTE viselkedéskutatója azt is megállapította, hogy a házőrző ereiben nagy valószínűséggel országunkban különösen ritka előfordulású, sakálvér is csörgedezik. Bár a kutya hallása már nem a régi, a patkányokat még mindig pillanatok alatt kiszagolja, és levadássza. Ugyan kora miatt sokat pihen, ha vendégek érkeznek, fiatalkori játékossága és jellegzetes szelídsége előtör.

– Igazi népszerűségnek örvend itt Sárrétudvariban, a gyerekek egyszerűen imádják – folytatta gazdája, majd hozzátette, a szakértők szerint Buksi ezzel az életvitellel további 4–5 évet is megélhet. Hogy nemzett-e utódot a közel három évtized alatt? Sose lehet tudni – mesélte. Természetesen nem a hírnév kergetése, hanem kutyánkkal való törődés a célunk a továbbiakban is – nyilatkozta a büszke tulajdonos. Az állat életkorát legnagyobb mértékben a genetikája és a külső környezeti tényezők befolyásolják – fejtette ki dr. Gargya Sándor állatorvos. Tudományosan az is bizonyítható, hogy az anyagcseréhez szükséges szervek, a máj, valamint a vese megfelelő működése elengedhetetlen ahhoz, hogy kutyánk szép életkort éljen meg – folytatta, majd hozzátette, ellentétben az emberrel, a négylábúak géntérképének kutatása még kezdetleges fázisban van.

Egy kutya esetében 26 év rendkívüli, nagyon ritka élettartam – mondta el dr. Könczei Zoltán debreceni állatorvos. A kis termetűek rendszerint tovább élnek, mint nagyobb társaik, ám ezzel együtt elmondható, hogy a kutyafélék átlagos életkora 13 év. Vannak példányok, akik 16, vagy Buksi esetében akár 26 évig élhetnek – tette hozzá, majd hangsúlyozta, a változatos étkeztetés, valamint a megfelelő gondoskodás is biztosíthatja az állat jólétét és ezzel együtt a hosszú életét.


Sárrétudvari - Nemrég elpusztult az eddigi rekordtartó, a 30 éves Maggie névre hallgató ausztrál kutya. Az új rekorder Sárrétudvariban egy lovastanyán élhet: 26 éves és Buksinak hívják - számol be a tenyek.hu. Egy DNS kutatás miatt nem csak a kora, hanem a fajtája is felkeltette a kutatók érdeklődését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában