Helyi közélet

2016.05.24. 07:31

Újraértelmezik a régi fényéért

Debrecen - A város és az Európa Kulturális Fővárosa cím szempontjából is fontos a Modem.

Debrecen - A város és az Európa Kulturális Fővárosa cím szempontjából is fontos a Modem.

Nem elsősorban személyes sikerként értékelem, hogy a pályázati anyag alapján rám esett a választás. Az itt élő művészek, művészközösségek sok éves közös munkája, tapasztalata nyert elismerést azzal, hogy valaki ebből a társaságból vihet egy ilyen intézményt” – mondta Kónya Ábel, a Modem új főkurátora hétfőn. Így folytatta: „A város és a Modem »gazdaintézménye«, a Déri Múzeum vezetőivel hasonlókat várunk a Modemtől. Biztosan formálódnak még az ötletek és lesznek olyanok, amik nem kivitelezhetőek, de megnyugtató, hogy egyrészt szabad kezem van a kialakításban, másrészt az intézmény Debrecen egyik névjegykártyája lesz az Európa Kulturális Fővárosa pályázaton. Úgy hiszem, a szándék és a támogatás is rendben lesz minden oldalról.

Az új út elején

A fenntartó önkormányzat közgyűlési előterjesztéséből kiderül, 234 millió forintot fordítottak 2015-ben a galéria működésére. Egy világhírű alkotó műveinek városba hozása akár százmilliós nagyságrendű költséget is felemészthet, ám más támogatói kört mozgat meg – tette hozzá Kónya Ábel. Hangsúlyozta: hosszú előkészítés szükséges egy ilyen tárlat megszervezéséhez, ám ha ez alapos, akkor nem feltétlenül a kiállítótér állandó működési terhére kell egy nagy hírű tárlatnak megnyílnia. Már felvette az átmeneti időszakban letett szálakat, két éven belül várhatunk nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállítást. A pályázati lehetőségeket is kutatja az intézet, nemrégiben egy országos felhívás egyik nyertese lett a Déri és a Modem közös programtervezete.

Kérdésünkre elmondta: „a legjobban várt feladat, amikor arról kell beszélni – keresgélni, kapcsolatot tartani művészekkel, kurátorokkal –, hogy milyen kiállítás jöjjön ide. A legnehezebb része pedig ennek a megvalósítása. Folyamatban van annak megtapasztalása, hogy a Déri tag­intézményévé vált Modem új struktúrájában hogyan működnek a kiállításhoz vezető folyamatok. Csapatépítés közepén vagyunk, jó együttműködés kialakulását érzem. Nagy örömöm, hogy Koroknai Edit, korábbi kommunikációs vezető újra velünk dolgozik, ő az egy stabil motorja a munkánknak.

Beszélt a rövidebb távú célokról is. „Az egyik legfontosabb szándék, hogy a hazai és a régióban élő művészek számára a Baltazár téri galéria egy fórum, szellemi tér legyen, ahol mindenféle konfliktustól mentesen lehet bemutatkozni, valamint fejlődni. Tervezünk egy szabadtéri galériát, amellyel a legfiatalabb generációt szeretnénk visszakötni a városhoz, a földszinti üveges teremben jelenleg az induló Modem stúdió első vendégei, medgyessy-s diákok dolgoznak, de a jövőben havonta más művész költözhet a látványműhelybe. A látogatók pedig nemcsak a végeredményt, hanem egy-egy mű elkészültét is végigkísérhetik” – mondta a teremről, amelynek kialakítására a Múzeumok Éjszakáján gyűjtenek pénzt. Június 25-én 23 órától kortárs művészek felajánlott műveit árverezik el Veiszer Alinda „vezetésével”.

Különös kapcsolatok

Az új szellemben született legfrissebb programról, a június 4-én nyíló GÉM / GAMEkapocs című tárlatról kurátora, Nagy T. Katalin, valamint két kiállító, Tölg-Molnár Zoltán és Szurcsik József számolt be. A résztvevő képzőművészek, költők, írók az Antal–Lusztig gyűjtemény egy egy darabját választották ki és „gémkapcsozták meg” saját alkotásukkal, így különleges műpárok, reflexiók, asszociációk kerülnek a közönség elé.

HBN–HABE


Debrecen - Kónya Ábelt választották a debreceni Modem vezető kurátorának - jelentette be hétfőn Papp László debreceni polgármester, aki szerint a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ "szellemi és alkotóműhelyként szolgálja a hazai és a nemzetközi képzőművészet ügyét".


Debrecen - Kissé meghajolva ugyan, de a Baltazár téren is keresztülsétálhatunk a Dunántúlt az Alfölddel összekötő Pentele-hídon, illetve annak kicsinyített másán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában