Helyi közélet

2016.05.10. 11:49

Látni és láttatni: megnyílt Romanek Inka festőművész kiállítása Hajdúdorogon

Hajdúdorog - Romanek Inka Art-díjas festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Görög Demeter Művelődési Házban a napokban.

Hajdúdorog - Romanek Inka Art-díjas festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Görög Demeter Művelődési Házban a napokban.

Az esélyegyenlőségi nap keretében Czifráné dr. Urgyán Ilona jegyző nyitotta meg a tapintható tárlatot. Beszédében hívta fel a figyelmet a fogyatékos embereket megillető egyenlő bánásmódra, hozzátéve, hogy Hajdúdorog önkormányzatának 2013-ban elfogadott – majd 2016-ban felülvizsgált – Helyi Esélyegyenlőségi Programja keretein belül a város épületeinek akadálymentesítése részben már megvalósult. Kiemelte továbbá, hogy az esélyegyenlőség megteremtője Hajdúdorogon dr. Szabó Miklós (a Fehér Bot Alapítvány volt elnöke), aki szorgalmával, tudásával, akarásával mutatott példát.

Karcagi Márta mutatta be a látó, látássérült, valamint vak ember számára alkotott művek keletkezésének körülményeit. Romanek Inka festőművész lánya, Adél egy orvosi műhiba miatt vesztette el látását. Festményeit szemléltető eszköznek szánta, amelyek segítségével magyarázta, építgette lánya képzeletvilágát. Célja a láthatatlant láthatóvá, az elérhetetlent elérhetővé tenni Adél és sorstársai számára egyaránt – mondta a Fehér Bot Alapítvány művelődésszervezője. Romanek Inka kézzel fogható alkotásaival jó úton járunk a művészetek akadálymentesítése felé – tette hozzá.


Fotó: Miska Andrea | Kattintásra galéria nyílik


A Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Egyesülete közös szervezésében létrejött megnyitón Körtvélyesi Kitti és Volosinovszki Vivien fuvolajátéka csendült fel, valamint Szegedi István verse hangzott el, majd a jelenlévők maguk is megtapinthatták Romanek Inka alkotásait.

HBN–Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában