Helyi közélet

2016.05.26. 12:15

Jobbkéz volt, mégis pária lett

Berekböszörmény - Sokáig kiállt a polgármester Szűcs Viktor mellett, tavaly szeptemberben viszont a leváltását kezdeményezte – írja a Hajdú-bihari Napló. Berekböszörményi (al)polgármester(ek) nyomában, 2. rész.

Berekböszörmény - Sokáig kiállt a polgármester Szűcs Viktor mellett, tavaly szeptemberben viszont a leváltását kezdeményezte – írja a Hajdú-bihari Napló. Berekböszörményi (al)polgármester(ek) nyomában, 2. rész.

Botrányba fulladt a berekböszörményi testületi ülés, amelyen tavaly szeptemberben leváltották a külsős, társadalmi megbízatású alpolgármestert, Szűcs Viktort. A jegyzőkönyv hangoskodásról, oda nem illő szavakról ír, sőt arról, hogy a légkör olyannyira elmérgesedett a teremben, hogy Nagy Ernő (független) polgármesternek fel kellett függesztenie az ülést. Szűcs az önkormányzat közalkalmazottjaként a helyi közfoglalkoztatási programot irányította. Miután azonban a munkaviszonyát is megszüntették, bírósághoz fordult, amely jogerős részítéletében neki adott igazat, és közel 650 ezer forint megfizetésére kötelezte az önkormányzatot, pedig annak minden fillért össze kell sepernie. Tavaly például pénz hiányában a hagyományos augusztusi falunap is elmaradt.

Nem egy szűk évre tervezte, mégis csak ennyi jutott Szűcs Viktornak Berekböszörmény alpolgármestereként. A gazdálkodásból, temetkezési vállalkozásból élő férfi Nagy Ernő polgármester (független) jobbkeze volt. A bizalom olyan erős volt felé, hogy döntési és aláírási jogot kapott a polgármester akadályoztatása esetére (a másik alpolgármestert erre csak később hatalmazták fel). Ezen kívül is többször helyettesítette tárgyalásokon, gyűléseken. Amikor a polgármester betegállományba került, ezt huzamosabb időn át kellett megtennie.

Mint azt szombati számunkban megírtuk, Nagy Ernőnek sokak szerint az itallal gyűlt meg a baja, ezért kellett az új ciklusban három alkalommal is hosszabb táppénzre vonulnia, ő azonban tagadja, hogy alkoholproblémái volnának. Ezúttal az egykori alpolgármester eltávolításának körülményeit mutatjuk be, amely aztán százezrekbe került a nem éppen tehetős, 1900 lelkes határ menti falu önkormányzatának.

A szövetkezetet is irányította

– A polgármester személyesen jött el hozzám, s kért fel a tisztségre. Társadalmi megbízatású külsős alpolgármesternek szavazott meg a testület, a tiszteletdíjamról lemondtam – kezd történetébe az 59 éves Szűcs Viktor. Emellett egy boltot és vágópontot működtető helyi szociális szövetkezet szakmai vezetője volt, s az önkormányzat alkalmazottjaként irányította a közmunkát. Azt mondja, bár időnként akadtak nézeteltérések a közel 400 főnek munkát adó program miatt, de az jól működött, nála nem volt kivételezés, mindenkinek dolgoznia kellett, a pénzt is megkapták a közmunkások. Azt állítja viszont, hogy ahol lehetett, gáncsolták, feljelentették.

Mindig „megtalálták”

A polgármesterrel hét fős képviselő-testületből főként Ferenczi Donát, illetve a jellemezően vele szavazó képviselők többször „megtalálták” Szűcsöt, sőt, a polgármestert is – derül ki a munkatársunk által kikért testületi jegyzőkönyvekből. A csoport nem titkolta, mondta szombati cikkünkben Bonnár Lajos képviselő, elégedetlenek voltak azzal, hogy külsős alpolgármestert választottak. Ők – Ferenczi mellett Tóth Tibor (független, egyébként református lelkész) és Méhes Gyuláné (Fidesz-KDNP, az előző ciklus alpolgármestere) – tavaly márciusban írásban kezdeményezték egy testületi ülés összehívását azért, hogy többek között tisztázzák az alpolgármesteri faladatokat és hatásköröket.


Fotó: Matey István


Ezen a tanácskozáson Ferenczi kifogásolta, hogy a polgármester a közfoglalkozás irányítását átadta Szűcsnek, holott szerinte vezető tisztségviselőt csak a testület nevezhetne ki (a jegyző felhívta a figyelmét, hogy a közmunka-irányítás nem ilyen munkakör), illetve szóvá tette, hogy ő maga nincs ott, amikor a közmunkába való felvételről döntenek. Szemére vetette azt is, hogy Nagy őt nem kérte még helyettesítésre. Felvetéseire a polgármester elmondta, Szűcs vele egyeztet minden kérdésben. Dicsérte a hozzáállását, és kiemelte, általa és csoportvezetők által jelentősen javult a közmunka. Kijutott a kritikából Nagy Ernőnek akkor is, amikor az ülésen Méhes Gyuláné kijelentette: „itt egy ember van gyámság alatt, a polgármester. Neki parancsol mindenki, nem ő dönt” (ezt Nagy Ernő visszautasította).

A jegyzőkönyvek szerint a polgármester az ezt követő üléseken is elismerően szólt alpolgármesteréről, még június végén, sőt Szűcs szerint augusztusban a kritikus hangok ellenére is kiállt mellette.

Odalett a többsége

A hírek szerint 2015 nyarán egy Facebookon közzétett, ám azóta törölt bejegyzésben a másik alpolgármester, Mező Béla nehezményezte, hogy külsős társának több joga van, mint neki. Ezzel bomlott meg a polgármester testületi többsége; végül ő is kapott aláírási jogot.

Nagy Ernő a szeptember 15-i ülésen kezdeményezte Szűcs Viktor leváltását, amit a testület megszavazott. – A hónap elején egy Ferenczi-közeli személy hívott fel, hogy „Viktor, le akarnak váltani”. Utána mentem be a hivatalba. A polgármester az irodába hívott, s közölte, megváltozott a helyzet. Majd azt kérte, mondjak fel. Azt feleltem: Ernő, én nem mondok fel, mondjál fel nekem te, ha ezt érdemlem. Erre úgy szólt, nekem azért kell mennem, mert én több lábon állok, de ő nem tudna megélni 22 ezer 800 forintból – magyarázta.

Az okokról helybeliek munkatársunknak arról beszéltek, amiről a szeptember 15-i testületi jegyzőkönyvben is olvasni: a polgármester ellenzéke, amely a hírek szerint ekkorra többsége került, az irodában megzsarolta őt: vagy leváltja Szűcsöt, vagy „betartanak a falunak”. Erre azonban ott és érdeklődésünkre is azt mondta, ilyen nem hangzott el. Az ülésen végül négy igen és két nem mellett leváltották Szűcsöt. Nagy Ernő pénteken úgy fogalmazott, bár ő kérte fel a tisztségre, de úgy érezte, rossz irányba mennek a dolgok. – Erről többször beszéltem vele. Ezek miatt éreztem úgy később, hogy nem alkalmas a feladatra, másrészt sok volt a munka számára, amit ő is jelzett felém – fogalmazott, hozzátéve, szerinte Szűcs túlzottan ragaszkodott a hatalomhoz.


Szombaton írtuk…

  • a polgármester április végén harmadszor kényszerült táppénzre, helyiek sze­rint az ital miatt; ő azt mondja, pihent
  • tárgyalásokat, testületi ülést is mulasztott, mert nem volt józan; szerinte nincs oka lemondani
  • Nagy Ernőt jó lelkületű embernek írták le, van, aki szerint ezzel élnek vissza
  • akadályoztatása esetén újabban leginkább Ferenczi Donát helyettesíti, őt találtuk a polgármesteri irodában, ő lett Szűcs Viktor utóda
  • a képviselő-testület feloszlatása komolyan nem merült fel, mert a helyzetbe került képviselők nem biztos, hogy újra mandátumhoz jutnának

  • Bírósághoz fordult

    Szűcs Viktor, aki az előző ciklusban képviselő volt, az eltávolítása után bírósághoz fordult, amely részítéletében jogerősen kimondta, hogy jogellenesen szüntették meg a munkaviszonyát, az elmaradt bérek és kamatai miatt közel 650 ezer forint kártérítést ítéltek meg számára.

    Komolyan csalódtam Nagy Ernőben, amiért engedett a néhány képviselő felől érkező nyomásnak, és így elbánt velem. Öt évig kiálltam érte. Ám ő is érezheti, hogy a dolgok nincsenek rendjén, mert egyszer, amikor ittas volt, át akart hozzám jönni bocsánatot kérni. Ám az is fáj, hogy ami addig jól működött – például beindult a vágópont, a szociális szövetkezet boltjában tíz embernek adtunk munkát –, mind leépülőben van. A vágóhídra még máshonnan is hoztak jószágot, most alig vágatnak, de pályázati forrásból megvalósult beruházás, így fenn kell tartani. A bolt forgalma visszaesett, a napközis konyha is többségében maszek üzletekből, kereskedőktől vásárol. Ez havi egy-másfél millió forintos kiesést jelent. De a szociális szövetkezet tartalékai is elfogytak

    – magyarázta.

    „Válasszák meg”

    Szűcs Viktor úgy látja, azzal, hogy a Ferenczi Donáttal szavazó képviselők csoportja többséghez jutott a testületben, kiszolgáltatott helyzetbe került a polgármester, a falu pedig rossz irányba fordult. Mint arról szombati számunkban írtunk, ő lett Szűcs utódja, s a Nagy Ernő körül kialakult helyzetnek a haszonélvezője (ottjártunkkor otthonában és a hivatalban is kerestük, de nem akart nyilatkozni). A volt alpolgármester – aki egyébként házszomszédja utódjának – erre azt mondja, a körülmények miatt jobb volna, ha új választást tartanának, mert ha azon megválasztanák Ferenczi Donátot polgármesternek, senki nem mondhatná, hogy a körülmények miatt jutott pozícióba.


    Beszerzéseket vizsgáltak

    Ferenczi Donát 2015. július végén kezdeményezte, hogy a pénzügyi bizottság tekintse át a 2012 és 2014 közötti, az önkormányzat által a külső beszállítóktól felvásárolt sertéshús dokumentumait. Azt vizsgálták, kellő körültekintéssel vásárolták-e fel a jószágokat. A Tóth Tibor által vezetett bizottság többek között hiányos dokumentációt, a felvásárlási jegyek alapján pedig 4,3 millió forintos hiányt állapított meg, emellett a felelős ellen fegyelmi eljárás megindítását javasolták (utóbbi viszont elmaradt). Szűcs Viktor a szeptemberi ülésen azt mondta, tőle és az önkormányzat magától ugyanolyan áron vásárolta fel a disznókat, a szükséges engedélyekkel pedig csak ő rendelkezett a faluban. Arról is beszélt, hogy papírokat kellett beszereznie, a hűtőkocsit bérelték, s a 88 kilométerre fekvő Vésztőn kellett levágni az állatokat. A NAV rendben találta a dokumentációt.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában