Helyi közélet

2016.05.09. 18:39

Időjárás-jelentés - 2016. május 9.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinens nyugati partjainál egy markáns ciklon örvénylik, hatására az Ibériai-félszigeten, Franciaországban és a Brit-szigetek délnyugati részén borult, esős az időjárás. Hűvös a levegő, 20 fok alatt marad a legmagasabb hőmérséklet Spanyolországban és Portugáliában. A ciklon előoldalán azonban délies áramlással meleg levegő érkezik az északabbra fekvő területekre, a Benelux államok környékén több helyen 26, 27 fokot is mérnek. Ciklon helyezkedik el középpontjával a Jeges-tenger fölött is, borult, csapadékos időt okozva Európa északi partvidékén. A kontinens más részein anticiklonális hatások érvényesülnek, több órára kisüt a nap, nyárias meleg van. Németországban, Skandinávia déli részén, és attól keletre nagy területen 22, 25 fokig melegszik a levegő. A Kárpát-medencében magassági hidegcsepp határozza meg az időjárást, kedd estig a Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklon előoldalán egyre nedvesebb, enyhe levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfőn a gomolyfelhő-képződés mellett mindenütt lehet több-kevesebb napsütésre számítani. Szórványosan alakulhat ki zápor, esetleg zivatar, nagyobb eséllyel északkeleten és a nyugati határvidéken. Estétől csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég, a Dunántúlon azonban maradhatnak felhősebb körzetek. Kedden a reggeli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon, illetve az Alföld délnyugati területein a nap nagy részében erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kevés napsütés valószínű, és délután már egyre többfelé ered el az eső. Az ország más részein - körülbelül a Győr-Szeged vonaltól keletre - gomolyfelhős, napos idő várható szórványosan záporokkal, egy-egy zivatarral. Általában gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás, de a Dunántúl északnyugati részén a déli, délkeleti szelet hétfőn élénk, kedden erős lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 13 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18, 24 fok között várható, délnyugaton lesz hűvösebb, keleten melegebb az idő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában