Helyi közélet

2016.05.23. 12:18

Helyi értékekkel gazdagodott Hajdúsámson

Hajdúsámson - A kutatómunka folytatódik és hamarosan új értékek kerülhetnek nyilvántartásba.

Hajdúsámson - A kutatómunka folytatódik és hamarosan új értékek kerülhetnek nyilvántartásba.

Négy értéket vettek fel a helyi értéktárba a közelmúltban megtartott bizottsági ülésen: kettőt kulturális örökség, egyet sport, egyet természeti környezet kategóriában.​ A „Hajdúsámsoni bronzkincs” nevet viselő középső bronzkori régészeti lelet 1907-ben került elő a település határában. A gazdagon díszített kardból és 12 harci csákányból álló leletegyüttes a Déri Múzeum új állandó kiállításának egyik fő attrakciója. A kincset a régészeti szakma részéről megtalálása óta folyamatos érdeklődés és elismerés övezi, de most az értéktárba való bekerülés azt a célt szolgálja, hogy a hajdúsámsoniak és a megye lakossága is jobban megismerjék, s legyenek méltán büszkék a Kr.e. 1600-1500 között itt elásott egyedülálló fegyverekre.

Az „Öntöttvas tárgyak gyűjteményét” Bardi János helyi lakosnak köszönheti a város. A jelenleg száznyolcvan kályhából, százötven vasalóból, számos mozsárból, függőlámpából, faliképből és edényekből álló kiállítás jelentőségét az adja, hogy be tudja mutatni a történelmi Magyarország jelentősebb vasgyárait és iparművészeti sajátosságait.

A „Harangi Imre olimpiai emléktölgy” a bajnok 1936-os berlini győzelmének emlékét őrzi a település központjában. Életrajza szerint a Nyíradonyban született sportoló gyermekéveit már Hajdúsámsonban töltötte, így amikor az olimpia után szerencsés módon egy ikercsemetét kapott, mindkét településen elültette az emlékfát.

A „Hajdúsámson-Martinkai legelő” a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet egysége, területén homokbuckák váltakoznak mélyebb fekvésű nedves területekkel. Növény- és állatvilága is rejt fokozottan védett fajokat.

A javaslatokat Tarné Hajdú Judit, a helyi kulturális intézmény igazgatója dolgozta ki olyan neves szakértők és szervezetek forrásanyagára alapozva, mint Dani János régész, P. Szalay Emőke nyugalmazott muzeológus, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság és a Hortobágyi Nemzeti Park.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában