Helyi közélet

2016.05.09. 18:01

Ezer árus, 300 ezer látogató

Debrecen - Éppen húsz esztendeje költözött jelenlegi helyére a vásár.

Debrecen - Éppen húsz esztendeje költözött jelenlegi helyére a vásár.

A régi vásárok hangulatához hűen kisbíró dobolta ki szombat reggel a Böszörményi és Akadémia utca sarkán a Mihály-napi vásárt, melynek már Tavaszi Országos Kirakodó Vásár az elnevezése. A tradíciók pedig fontosak az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényével kapcsolatban, erre az említett helyszínen hivatalosan is megtartatott megnyitón Barcsa Lajos alpolgármester is emlékeztetett.

Jó adottságok a vásárhoz

Elmondta, első vásárt 1405-ben rendezték Debrecenben, s mivel a városnak sem tava, sem hegye, sem folyója nincs, ezért fontos volt a vásártartás joga, amivel azt az adottságát lehetett kihasználni, hogy az észak-déli és keleti-nyugati kereskedelmi útvonalak metszéspontjában fekszik.

Megnyitó beszéde előtt elhangzott, valamikor régen még egy évben 70 nap telt el Debrecenben vásárral, de 1747-ben évi négyre csökkentette a vásárok számát a város. Hosszú időn keresztül a külső vásártér adta a helyszínt, majd 1970-es években a Nagyerdei körútra költözött, ahonnan két évtizede a mostani helyére. Ezen a helyszínen ma már 50 ezer négyzetméteres területén mintegy ezer árus kínálja portékáit, a látogatók száma pedig eléri a 300 ezret.

Idén még egy újdonsággal szolgáltak a szervezők. Az 5. Bocskai lövészdandár Debrecen Helyőrség Zenekara kíséretében a Debreceni Maskara Alapítvány mazsorett csoportja után együtt masírozott a dandár és Magyar Vöröskereszt bemutató helyére ezzel is jelezve indulhat a „mulatság”.

HBN–ÉP


Debrecen - Az árusok kezdtek vitatkozni, majd összeverekedtek. Egyikük azért kezdett kiabálni, hogy miért árul valaki más az ő bérelt helyén, erre a többiek rátámadtak - írja a tenyek.hu. A férfi könnyebben meg is sérült. A verekedésnek a közterület felügyelők vetettek véget, a támadó árusokat végül a rendőrök bevitték.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában