Helyi közélet

2016.05.11. 11:52

Csatát nyert a Hajdú Gabona

Debrecen - Bukaresti érdekcsoport Romániában levédette a cég által használt emblémát és márkanevet.

Debrecen - Bukaresti érdekcsoport Romániában levédette a cég által használt emblémát és márkanevet.

A malomipari vállalat 1992-ben rajzoltatta meg liszttermékeinek a védjegyet, azt a grafikát, mely a hortobágyi kilenclyukú hidat és a csikóst ábrázolja, kezében a karikás ostorral. Lakatos Zoltán vezérigazgató nem akart hinni a fülének, amikor megtudta, hogy egy bukaresti érdekcsoport a jogi kiskaput kihasználva Romániában levédette a debreceni cég Magyarországon már korábban levédett védjegyét. Majd pedig a románok közölték a Hajdú Gabona vezetőivel, hogy attól kezdve az összes romániai piacra szánt lisztjét rajtuk keresztül forgalmazza a debreceni cég.

Perre mentek

„Nem engedtünk a zsarolásnak, polgári és büntetőpert is indítottunk. A polgári eljárás célja a márkanév és az embléma visszaszerzése. A bukaresti bíróság kimondta, hogy a grafika szellemi termék, ugyanakkor bizonyítottnak látta azt, hogy a rajz a Hajdú Gabona Zrt. tulajdona. Ezzel az első fontos csatát megnyertük, a csikós emblémánkat visszaszereztük, azt a jövőben senki más nem használhatja, másolhatja

vagy hamisíthatja” – mondta a nyertes pert követően Lakatos Zoltán. A következő tárgyaláson magáról a Hajdú Finom márkanévről születik majd döntés.

A vezérigazgató álláspontja szerint azzal, hogy az embléma használati jogát elvsztette, a romániai fél számára okafogyottá vált a márkanév használata is, hiszen a terméket lényegében az embléma viszi el.

Jelentős károk

A vezérigazgató a helyzet komolyságát érzékeltetendő elmondta, hogy a védjegybotrány komoly károkat okozott a cégüknek. – Az előző év hasonló időszakához képest havonta 80-100 millió forint bevételkieséssel kellett szembesülnünk. Mindazonáltal tisztában vagyunk vele, hogy hiába is indítanánk kártérítési pert a bukaresti társaság ellen, mert a per végeztével egy fillér sem maradna a számlájukon, amit be lehetne hajtani – osztotta meg velünk aggályait a malomipari vállalat első embere, aki nem szeretné, ha az ottani viszonteladóikon csattanna az ostor. A Hajdúgabona azon magyarországi gyártók ellen feljelentést tett, akik hajlandóak voltak legyártani a bukaresti csoport rossz termékét.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában