Helyi közélet

2016.05.10. 09:43

Azért harcolnak, hogy ne haljon meg az élőzene

Debrecen - Doncsev András szerint van, ahol már az embereknek sincs igényük a hangszeres játékra, a valódi énekre.

Debrecen - Doncsev András szerint van, ahol már az embereknek sincs igényük a hangszeres játékra, a valódi énekre.

Hazánk bizonyos részein teljesen visszaszorult az élőzene az elmúlt emberöltőben – osztotta meg egy felmérés eredményét Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, az MTVA Kulturális Főszerkesztője hétfőn a Kölcsey Központban, ahol a tájékoztató után a Házhoz megy a Zenede programmal küzdöttek a szomorú tény ellen.

A zenetörténeti előadássorozat célja, hogy a diákoknak megmutassa a könnyűzene fejlődését az 1920-as évektől. A sok információval, táncos részletekkel és „hangszersimogatóval” színesített előadás első országos turnéja tavaly indult, azóta közel húszezer általános- és középiskolás diákot segítettek igényes zenei élményhez jutni. Tegnap ezer helyi tanuló előtt állt színpadra Abebe Dániel Bebe és Balogh Roland Príma-díjas jazzgitár művész, a Montreux-i Jazz-Gitárverseny nyertese, valamint ikertestvére, Balogh Zoltán jazz-zongorista.

Ezt már Bordás József, dob-művész, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja mondta el. A zenei misszió vezetője mesélt saját és társai motivációjáról: szeretnék megmutatni a fiataloknak, hol gyökerezik az a zene, amit ma hallgatnak, felkelteni az érdeklődésüket a zene sokszínűségére, valamint ösztönözni őket arra, hogy hangszeren tanuljanak. Mint mondta, hamarosan megjelenik az újabb állami pályázat, amely lehetőséget adhat a program folytatására, amelyre beadandó terveiken ismét frissítenek kicsit. Az eddigi különböző népcsoportok zenéje és a jazzt, a könnyűzenét, immár klasszikusok ismertetésével bővítenék a jövőben.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában