Helyi közélet

2016.05.19. 19:36

Az a cél, hogy minden kisgyerek családban nőjön fel

Debrecen - Fontos, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne nagy és zsúfolt intézményekben éljenek.

Debrecen - Fontos, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne nagy és zsúfolt intézményekben éljenek.

A nevelőotthonok csak a gyerekek összefogására alkalmasak, arra nem, hogy a család, a nevelés, a környezethez tartozás, a testvériesség és a szülőtudat jelentőségét megadják – mondta Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök csütörtökön a Nagytemplomban, a Református Nevelőszülők Országos Konferenciáján. Hangsúlyozta, egy gyermeknek családra van szüksége. A Magyarországi Református Egyház missziói tevékenységének az eredménye a Nevelői Hálózat, amely átmeneti otthont biztosít a gondozottaknak abban az időszakban, amikor a gyermek – fiatal felnőtt – családja erre nem képes. A hálózat alapvetően gyülekezetekre épül, lelkipásztorok segítik a nevelőszülők kiválasztását.

Fontos a hit

A gyerekek keresztény családba kerülnek, amely minőségi többletet ad hozzá az életükhöz. – Más szemléletmóddal viszonyulnak önmagukhoz, a próbájukhoz, az élethez és a világhoz. Olyan közegben nőhetnek fel, ahol a szeretetet egészen közvetlen módon, gyermekként tapasztalhatják meg – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István. A Nevelőszülői Hálózat tevékenysége során az egyházra is támaszkodik, amely pásztori tevékenységgel, a nevelő és a vér szerinti család gyülekezeti támogatásával, a nevelőszülők tehermentesítésével, adományszervezéssel, kapcsolatépítéssel és jótékonysági rendezvények szervezésével nyújt támogatást.

A csütörtökön tartott Református Nevelőszülők Országos Konferenciája lehetőséget biztosított arra, hogy a hálózat tagjai találkozzanak egymással. A ma már több mint 600 nevelőszülőnél mintegy 1200 kihelyezett gyermek nevelkedik.

Képzéseket is kínálnak

A célkitűzés az, hogy 2016 végéig minden 12 éven aluli gyermek családba kerüljön, már mintegy 85 százalékuknál ezt el is értük

– emelte ki Czibere Károly, szociális ügyekért, és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. – A kormány számos intézkedéssel segíti a hálózatot. A nevelőszülői felkészítés 500 óra helyett 240 órára és gyakorlatiasabbra módosult. A szülők képzéseken és továbbképzéseken vehetnek részt, illetve elkezdtük a szociális béremeléseket is. A nevelőszülő hálózatok tanácsadóit és szakmai vezetőit a pedagógusi életpályába is bevonzottuk. Az infrastrukturális fejlesztéseket jelentős hazai forrásokból támogattuk, a jövőben pedig uniós finanszírozás áll majd a rendelkezésünkre – tette hozzá az államtitkár.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában