Helyi közélet

2016.04.24. 16:37

Videó: Szent György napi finomságokat főztek Nagyrábén

Nagyrábé - Több ezer vendég fordult meg a hétvégén a kétezer háromszáz lakosú faluban, rengeteg programot szerveztek.

Nagyrábé - Több ezer vendég fordult meg a hétvégén a kétezer háromszáz lakosú faluban, rengeteg programot szerveztek.

Szent György nap környéke kiemelt eseménye a bihari településnek. Leginkább a tájegység pásztorai révén, a kihajtás hagyományos időpontja miatt teremtett tradíciót a faluvezetés tizenegy évvel ezelőtt, amikor első alkalommal rendezték meg a Szent György napi eseménysort felidéző ünnepet. Ehhez csatlakozott kilenc éve a Sárrét Íze Fesztivál, amely mára – beleértve a debrecenieket is – a megye egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé növekedett. Erre került sor szombaton a művelődési ház hatalmas, ligetes udvarán.

Elszármazottak, emlékek

Persze ne feledkezzünk meg a csütörtöki és a pénteki eseményekről sem, amelyek között Nagyrábé életét hosszú távon alakító is volt. Ekkor tették le az új tornaterem alapkövét az általános iskola udvarán, az átadás a télen lesz. Nagyrábén is keresztül haladt a honvédség toborzó futása, továbbá Nagyrábé… Emlékeink és jelenünk címmel megnyílt Mátrai Katalin helybeli festő kiállítása. A péntek az emlékezésé volt. Akkor az elszármazottak gyűltek össze az őket egykor útjukra bocsátó településen. Felkeresték az elnéptelenedett tanya, Pernyéspuszta helyét jelölő emlékkövet, megtekintették a református templomot, az országos hírnévre szert tett mezőgazdasági eszközök kiállítását, valamint a szépen formálódó, alakuló, megújuló Escherolles kastélyt is. Mindemellett természetesen az emlékek felidézéséé, a beszélgetésé volt a főszerep.

Felkerült a térképre

Sokan maradtak a háromnapos eseménysor legtöbb embert megmozgató, szombati rendezvényére, a tizedik Sárrét Íze Fesztiválra. Azt az egyik szervező, Tiszai Réka mondta el, hogy folyamatosan bővült a résztvevők köre, erre az évre azonban látványosan. 46 helységből – köztük Erdélyből és Kárpátaljáról is – 75 baráti, munkahelyi és települési közösség főz. Az alapanyagot a csapatok hozták, a helyet és a tüzelőt a rendezők adták. Minden csapat elhozta szűkebb környezete ízeit, ételeit. Az esemény célja pedig nem más, mint a hagyományőrzés, a kapcsolatok ápolása, újak kialakítása, illetve egy vidám nap eltöltése.



Ezt hangsúlyozta megnyitó beszédében Vitányi István országgyűlési képviselő is, kiemelve, hogy a résztvevők számát látva, ez a rendezvény igencsak életképes. Hozzátette, a Sárrét Íze Fesztivál felkerült a földművelésügyi minisztérium országos gasztronómia térképére.

Természetesen a finom ételek mellé színvonalas műsorszámok is járnak. A színpadon egymást váltották a tájegység hagyományőrző- és kulturális csoportjai egész nap, de sztárvendégekben sem volt hiány. Előbb Dér Heni, majd Tolcsvay Béla vonzott tömegeket a színpadhoz.

Vígh Sándor emlékére

A Fa füstjébe keveredett ételillat lengte be a nagyrábéi művelődési ház hatalmas udvarát. Sátrak árnyékában állt össze az ételek alapanyaga, az étkek pedig a fedél előtt felállított bográcsokban, üstökben és sütőlapokon készültek. A püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület nem csak szereplője volt a színpadi műsoroknak, hanem kolozsvári szalonnával „megbolondított” töltött káposztát, valamint meggy- és cseresznyelekvárral ízesített csörögefánkot készített. A nagyrábéi kapcsolatot az együttes alapítója és vezetője, a fiatalon elhunyt Vígh Sándor építette ki. A ladányi csoport az ő emlékére is eljön minden évben a fesztiválra.

HBN-KZS


Elkészült a borzpörkölt

Egy romaközösség üldögél csendesen a fák árnyékában, túl vannak az ebéden. – Kakaspörkölt, pacalpörkölt és töltött káposzta, ez volt a mai menü – sorolja a Sápról érkezett Balogh Gusztáv, hozzátéve, hogy a csapatban a szomszédos településről érkezett romák vannak, és a fő céljuk a beszélgetés, az idő kellemes eltöltése.

A Velünk Európába Egyesület Kelet-magyarországi csoportja a nagyrábéi Balogh Gyula vezetésével szorgoskodik. - Csapatépítés, a közösséghez, a fesztivál közösségéjez tartozás jegyében vagyunk itt – fogalmaz. – Egyébként pusztai pacalpörköltöt készítettünk, hozzá pedig barackos pitét kínálunk egységes, piros pipacsos edényekben.

A Derecskéről érkezett gasztronómusok csapata nem mást, mint borzpörköltöt kavargat a bográcsban. - Növényevő a borz, a húsa olyasmi, mint a vadnyúlé, és mivel túlszaporodott a populáció, vadászható – válaszolja kérdésünkre Feczkó Mihály. – A lányok kicsit viszolyognak a borztól, így ők lapcsánkát sütnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában