Helyi közélet

2016.04.25. 13:15

Üvegjárat startol a Hajdúságban

Hajdúság - Fokozódik a komfortérzet a hulladékot illetően, az üvegért is házhoz mennek.

Hajdúság - Fokozódik a komfortérzet a hulladékot illetően, az üvegért is házhoz mennek.

Hazánknak az Európai Unió előírásaival összhangban igen ambíciózus céljai vannak a keletkező üveghulladékok hasznosítását illetően, mondhatni alapjaiban meg kell változtatni az üvegbegyűjtési módszereket; el kell érni a 70 százalékos hasznosítást.

A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. első körben a vendéglátó egységek és intézmények számára indította el azt a próbaüzemű gyűjtési rendszert, amely során a cég által kiosztott rekeszekbe halmozzák a nem visszaváltható üvegeket, s azt a kft. meghatározott időnként csererekeszes módszerrel üríti. A programba eddig több, mint 50 vendéglátóhely csatlakozott, és már elindult a begyűjtés is. A program újdonsága és érdekessége, hogy a használatba vont műanyag rekeszeket a hulladékkezelő telepről származó műanyaghulladék újrahasznosításával egy hajdúböszörményi cég állítja elő - tájékoztatott Kathy Zsigmond ügyvezető sajtótájékoztatón hétfőn.

Ezzel a programmal párhuzamosan a kft. szolgáltatási területén lévő települések közül többen (Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hortobágy, Hajdúsámson, Balmazújváros, Görbeháza, Téglás, Bocskaikert) sikerrel pályáztak tavaly, így mintegy 8 ezer üveggyűjtő kuka kerül hozzájuk. Júliustól elindul a házhoz menő üveggyűjtés, ami a piros fedelű kukákból 3 havonta fog történni.

Visszaváltani

Mint azt Sánta Krisztián, a cég hulladékgazdálkodási divízióvezetője kiemelte, az üveghulladék-mennyiség csökkentésének valódi kulcsa (ami fokozottan igaz a műanyag palackokra is) a visszaváltható csomagolásban rejlik. Amíg azonban erre kevés hatásuk van, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a keletkező üveget minél nagyobb mennyiségben vissza tudják gyűjteni, így több hulladék kerülhet anyagában hasznosításra és kevesebb a lerakóba. A pályázat nem tette lehetővé, hogy minden háztartásba kerülhessen piros fedelű kuka, de a pályázó önkormányzatok szeretnék növelni a későbbiekben az edényzetek számát. (Például a Hajdúböszörményben rendelkezésre álló 1095 kukát gyakorlatilag 3 nap alatt elvitték.)


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik!


Tíz kiló per fő

Hazánkban tavaly mintegy 101 ezer tonna üveg került forgalomba, azaz évente egy lakosra mintegy 10,2 kilogramm üveghulladék keletkezésével számolhatunk. Ez az anyag szerencsére jól hasznosítható, újra csomagoló- vagy építőanyagot gyártanak belőle. Ráadásul ezek a termékek nem igénylik a „vegytiszta” üveget, azaz a kidobott üveg ezekre a célokra kiválóan alkalmas. A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatási területén lévő 15 településen mintegy 124 ezer lakos él. Ha a számok helyesek, ebben a térségben a keletkező üveghulladék mennyisége megközelítheti az 1300 tonnát évente. Eddig mindezt gyűjtőszigeteken lehetett elhelyezni, amiből 150 van: azok zöld edényeit ürítették meghatározott gyakorisággal. 2015-ben 150 tonnányi került a lakosságtól a hajdúsági lerakó telephelyére - tájékoztattak. Ez sajnos nagyjából csak a keletkező mennyiség mintegy 11-13 százaléka, egy főre vetítve pedig 1,2 kilogramm évente, tehát tizede annak, ami a lakossághoz került.

HBN-BB


Mit gyűjtenek?

Ami belekerülhet:

Az üveggyűjtő kukák a háztartásokban keletkező öblösüvegek gyűjtésére használhatók. Ezek az üvegtípusok leggyakrabban az italos üvegek, (sörös, boros, pezsgős, üdítőitalos, rostosleves stb.) Befőttes üvegek, bébiételes üvegek stb.

Amit tilos:

Műanyag palackot, szemetet, kerámiát, cserepet, képernyőüveget, síküveg hulladékot (ablaküveg), szélvédőüveget.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában