Helyi közélet

2016.04.09. 08:14

Quaestor-károsultak: újabb csapás

Debrecen - A napokban kézhez kapott levél már csak harmadannyi kártalanításról tesz említést.

Debrecen - A napokban kézhez kapott levél már csak harmadannyi kártalanításról tesz említést.

„A lányomnak és nekünk is nyolc-nyolcmillió forintunk ragadt benn quaestor-kötvényekben, és a Kárrendezési Alap most kézhez vett leveléből nagyon úgy tűnik, hogy az életünk munkájával összerakott megtakarításunk majd’ felének gyakorlatilag búcsút inthetünk. A magunkfajta hétköznapi ember számára kínainak hat a szakzsargonban íródott levél, de attól még az értelmét vettük” – panaszolta a Naplónak az a nyugdíjas debreceni férfi, aki a 32 ezer quaestor-károsult egyike.

Egy élet munkájától szabadítottak meg minket. - Károsult

Módosult a törvény

A kötvényes károsultak a korábbi quaestor-törvény alapján 2015. június 5-ig, az új kárrendezési törvény alapján pedig 2016. február 15-ig nyújthatták be a kárrendezés iránti kérelmüket. A Kárrendezési Alap március 31-ig postázta az új törvény alapján kifizethető összegről szóló értesítéseket azzal, hogy a kifizetések a levél kézhezvételétől számított 30 napos határidő leteltét követően kezdődhetnek meg. A quaestorosok (amint arról a Naplóban beszámoltunk) egyszer már kaptak pénzt a Bevá-tól, a tavaly nyáron indított kárrendezés keretében összesen 86,8 milliárd forint landolt a károsultak számláin.

Az előzményekhez tartozik még, hogy az Alkotmánybíróságon megtámadott törvény miatt felfüggesztették a valódi kötvényekre és a 20 ezer euró fölötti összegekre jutó kártalanítások kifizetését; a károsultak hiába ágáltak kézzel-lábbal a felfüggesztés ellen, a kártalanítás folyamatát ez hosszú hónapokkal vetette vissza.

Másra számítottak

A Naplóhoz bekopogtató idős úr a problémájával nincs egyedül, hiszen a Befektető-védelmi Alap tavaly nyáron még a korábbi quaestor-törvény alapján a kártalanítás második körében 100 milliárd forint körüli kifizetéssel kalkulált, most viszont a Kárrendezési Alap csupán 34,5 milliárd forintot tervez kifizetni nekik.

Közben ugyanis a Parlament megalkotta az új kártalanításról szóló törvényt, ami nem igazán a pórul járt befektetők érdekét szolgálja. Előírja például, hogy a kifizetendő összegből le kell vonni a 2008. január elseje óta elért hozamokat. Akik tehát akkor tették be a pénzüket, és a quaestor-kötvényük után 6-8 százalék hozamot kaptak, már eleve csak a névérték 50-60 százalékára számíthatnak. Ráadásul a 3 millió forint feletti kártalanítási részből 11 százaléknyi önrészt is levonnak tőlük, ami tovább mérsékli a részükre kifizetendő összeget.

Kitartanak a végsőkig

Debreceni károsultakkal beszélgetve kiderült, hogy miközben önhibájukon kívül szinte reménytelen helyzetbe került családok küzdenek az igazukért (és persze a jogos jussukért), súlyos emberi tragédiák vetnek árnyékot erre az amúgy is méltatlan kártalanítási folyamatra. A debreceni quaestor-károsultak több száz fős facebook-csoportja a végsőkig elszánt az igaza keresésében, és nem hajlandóak belenyugodni abba, hogy akár egyetlen forintjuktól is igaztalanul fosszák meg őket.

Az új kárrendezési törvény ugyanis a kárrendezés ellenértékének meghatározásakor a kötvények vásárlásakor megfizetett összeget, de legfeljebb 30 millió forintot vesz alapul; ebből kell levonni az említett korábbi hozamokat, az önrészt, valamint a Beva által a quaestor-kötvényeseknek előzőleg már kifizetett kártalanítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában