Helyi közélet

2016.04.05. 10:55

Olvasói levél: Szervusz, Szalvusz

Debrecen - <em>A közelmúltban a Napló hasábjain közismert előadóművészek (amerikaiul: sztárok) és egyszerű állampolgárok mondták el tapasztalataikat a Salvus gyógyvíz csodálatos hatásáról.

Debrecen - A közelmúltban a Napló hasábjain közismert előadóművészek (amerikaiul: sztárok) és egyszerű állampolgárok mondták el tapasztalataikat a Salvus gyógyvíz csodálatos hatásáról.

A régi szép időkben, amikor televízió híján a reklámokat a mozi szünetében hallottuk, sőt a kultúrát is csak a regények, színházak, hangversenyek útján kaphattuk meg, írásom címe is abból az időből datálódik. Úgy rémlik, hogy azt még dalolták is: szervusz, szalvusz, gyógyító víz.

Több évtized múltán is emlékszem néhány reklámra, mint például „Amíg Ön alszik, a darmol dolgozik”. Arra nem esküdnék, hogy ugyanerre a gyógyszerre hallott másik variációt is a mozi szünetében, vagy csak népköltészet útján hallottam: „Hypo nélkül nincsen mosás, darmol nélkül nincsen egészséges gyomorműködés”. Emlékszem még a Royal bútor, Royál kaszni, Royál ágyról szóló reklámra, melynek befejezése szintén nem rímel, de hát az a rossz, aki rosszra gondolt.

A hetven éve hallott reklámokat nem próbálom a tv-reklámokkal összehasonlítani, nem szeretném olvasóim hangulatát elrontani. Elmondok viszont egy gyógymódot ingyen reklámként.

45 éves voltam, amikor a szívem táján erős nyomást éreztem. Soha nem tapasztaltam félelmet valamilyen betegségtől – szerencsére azóta sem –, de akkor megijedtem, mert a közelmúltban két korombeli barátomat temettük el szívinfarktus miatt.

Elmentem az üzemorvoshoz, aki EKG-vizsgálatot végzett, és nem vigasztalt. Egy hétig szedtem szorgalmasan a felírt pirulákat, a következő vizsgálatnál még injekciót is írt fel azzal, ha egy hétig nem javul az EKG, injekciókúrára térünk át.

Közben az autórádiómban hallottam Buga doktor előadását a szív- és érrendszerről, a kis és nagy pitvarról, az érszűkületről, amit érintettként nagy figyelemmel követtem. Befejezésként elmondta, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre nagyon jó természetes gyógyszer a kefir. Másnap reggeltől kefirt reggeliztem.

A második hét végén, zsebemben a kiváltott injekciókkal azzal mentem az orvoshoz, hogy nem érzem a nyomást a szívemen. Újabb EKG, „mintha javult volna”. Az injekciókúra elmaradt, a kefir reggeli azóta is tart.

75 éves koromban egy műtét előtt altatóorvosnál kellett megjelennem. Az EKG diagramomról azt mondta a doktornő, hogy ebben a korban ilyen szép diagramot ritkán lehet látni. Elmondtam neki Buga doktor előadását, mire Ő kijelentette: holnaptól a férje kefir reggelit kap.

Azóta tíz év eltelt, de az EKG leletem változatlanul jó. Reklám: kefir minden élelmiszerboltban kapható!

- Mervó Zoltán, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában