Helyi közélet

2016.04.19. 12:06

Két emberöltője a színen: Miske Lászlót ünnepelték

Debrecen - A százötven éves Csokonai Nemzeti Színház rendhagyó műsorral ünnepelte a színész 80. születésnapját.

Debrecen - A százötven éves Csokonai Nemzeti Színház rendhagyó műsorral ünnepelte a színész 80. születésnapját.

Ötven éve annak, hogy Miske László, mesterei kézfogása kíséretében bizonyítványt kapott a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Ugyanitt pénteken aranydiplomát vett át néhány pályatársával. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen ünnepséggel tisztelegtek a kiváló színészek előtt. A Csokonai Színház művésze, a színész szak után Nagyváradon játszott huszonegy évig, majd a kolozsvári Állami Magyar Színházhoz (1987 1990), utána a Miskolci Nemzeti Színházhoz (1990 1992) szerződött Pályája során több, mint 200 szerepet formált meg. 1992-től gazdagítja alakításaival a debreceni Csokonai Színház előadásait. Valamennyi szerepében közkatonaként indult, de a szereppel vívott titáni küzdelem után mindig a színpad „nagytiszteletű ura” lett. Ez nem véletlen, hiszen ha első választott hivatásához hű marad, ma a lelkészként szolgálna. Ő ugyan azt vallja, hogy a református teológia menedék volt a totalitárius uralom malomkövei elől, azonban a teológia a „tanulóoskolájává vált” – olvashatjuk a debreceni teátrum közleményében.

Miske László elismerten nagyszerű előadások, illetve alakítások sora után a 2002-es POSZT-on a legjobb mellékszereplőnek választották A Gézagyerekben nyújtott alakításáért. 2003-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

2013 őszén a nagyváradi Szigligeti Színház örökös tagjává vált, munkásságát Debrecen városa 2016 áprilisában Pro Urbe Díjjal ismerte el.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában