Helyi közélet

2016.04.14. 18:03

„Bujkálhat” a betegség bennünk

Debrecen - Ingyenes mini labor vizsgálatot is végeznek néhány perc alatt az áruházban.

Debrecen - Ingyenes mini labor vizsgálatot is végeznek néhány perc alatt az áruházban.

Aki kíváncsi az egészségi állapotára és nem szeretne előjegyzés után napokat, heteket várni egy OEP finanszírozású átfogó labor vizsgálatra, az most azonnal részt vehet egy ilyenen a Csapó utcai bevásárlóközpont alsó szintjén. A Natural Expo egészségkiállítás nevű rendezvényen szombat estig egészségügyi dolgozók ingyenesen megmérik a jelentkezők vérnyomását, haskörfogatát, kiszámítják a testtömeg indexét, valamint az újból vett egy csepp vérből meghatározzák a cukor és a vérzsírszintet. (A laborhoz üres gyomorral kell megjelenni.)

Rejtőzködő támadók

Dr. Páll Dénes a Debreceni Egyetem Klinikai Vizsgálatok Irodájának vezetője, belgyógyász a helyszínen lapunknak elmondta: az ilyen szűrővizsgálatoknak nagyon nagy a jelentősége. Jóvoltukból ugyanis számos olyan rejtett betegségre fény derülhet, amelyek még nem okoznak különösebb tüneteket. – Amennyiben nem veszünk részt szűréseken, de van valamilyen egészségügyi problémánk, sajnos jelentős az esélye annak, hogy néhány évvel később már vissza nem fordítható káros folyamatok indulnak el szervezetünkben. Ilyenek lehetnek például a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, a stroke (a szélütés) – jelentette ki. Hozzátette: A korai felismerés és az életmód megváltoztatása, egészségessé tétele viszont sokat segíthet a gyógyításban.

Népbetegségek

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy Hajdú-Biharban továbbra is szív- és érrendszeri megbetegedések fordulnak elő a legnagyobb számban, de cukorbetegből is mind többet tartanak nyilván. Ezeket a betegségeket elsősorban a mozgásszegény, ülő, stresszes életmód terjedése váltja ki. A statisztikák szerint megyénkben a felnőtt lakosság körülbelül 40 százalékának magas a vérnyomása, 50 százaléka pedig túlsúlyos. Az ismert cukorbetegek aránya 7-8 százalék, de sokan nem tudnak erről. Ugyan örvendetes módon egyre többet foglalkozik ezekkel a problémákkal a média, egyelőre mégis csak részeredmények vannak – ismertette Páll Dénes.

Rizikócsoportok

– Egy ilyen szűrővizsgálaton elsősorban az 50 évnél idősebbeknek kellene részt venniük, ugyanis nekik a legnagyobb az esélyük a normálistól való eltérésre, de a fiatalokat is várjuk – zárta a beszélgetést a professzor.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában