Helyi közélet

2016.04.26. 19:21

Az antikvitás arcai a Déri Múzeumban

Debrecen - A Déri Múzeum gazdag antik gyűjteménye és a Debreceni Egyetem különleges leletei is láthatók a múzeum új kiállításán.

Debrecen - A Déri Múzeum gazdag antik gyűjteménye és a Debreceni Egyetem különleges leletei is láthatók a múzeum új kiállításán.

A Debreceni Egyetem Klasszika-Filológiai és Ókortörténeti Tanszékén található régészeti gyűjtemény legreprezentatívabb darabjait, tizennyolc műtárgyat is bemutatnak az április 26-án kezdődött, Az antikvitás arcai című kiállításon, amely meghatározóan a Déri Múzeum antik gyűjteményét tárja a látogatók elé a mindennapi élet használati tárgyaira koncentrálva. A kiállításon a görög, a római és a barbaricumi kultúra emlékeit láthatják az érdeklődők.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta: Déri Frigyes hagyatékát, a Debreceni Egyetem gyűjteményét és az utóbbi évek megyei ásatásainak leleteit foglalták az új tárlatba.

A Debreceni Egyetem gyűjteményében találhatók bronzkori eszközök, a görög és római antikvitáshoz kapcsolódó kerámiák, római terra sigillata edény, míg a népvándorlás korából a mindennapi élet használati tárgyai, például ruhadíszek színesítik az anyagot, de látványosak a bronz alkotások is, amelyek mitológiai alakokat mutatnak be. A gyűjtemény a Kr. e. II. évezredtől az Kr. u. 5-6. századig terjedő korszakot öleli fel.

Jávor András rektorhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket a műtárgyakat korábban még nem mutatták be, most láthatja őket először a közönség, de májusban a Magyar Ókortudományi Konferencián és a Múzeumok Éjszakáján is terveznek újabb bemutatót. Emellett kitért arra is, hogy a közös kiállítás jól mutatja az egyetem és a városban működő közművelődési intézmények együttműködésében rejlő lehetőségeket.

A Debreceni Egyetem Klasszika-Filológiai és Ókortörténeti Tanszékének vezetője, Forisek Péter hangsúlyozta: az antikvitás nem csak a szövegekről szól, aminek bizonyítéka a kiállítás anyaga, amit az oktatásban is tudnak hasznosítani. Hozzátette: az egyetemen a két világháború között többször is felvetődött, hogy régészeti tanszék alakuljon a bölcsészkaron.

- A magyar ókortudományban jelentős szerepet betöltő Láng Nándor, Roska Márton és Járdányi-Paulovics István tanítottak régészetet és művészettörténetet Debrecenben. A tanszék gyűjteménye hármukhoz köthető, a két világháború közötti időszakban részben saját ásatások, részben magángyűjtők adományai révén kerültek az őstörténeti, ókortörténeti és a népvándorlás kori anyagok az egyetemre – tájékoztatott Forisek Péter.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában