Helyi közélet

2016.04.04. 08:56

Arctalanok, arcátlanok

<em>A félelemben tartott társadalom könnyebben irányítható, tagjainak reakciói hevesebbek, mégis kiszámíthatóbbak, figyelmük korlátozott, ám ennek tudatában csak tovább nő bennük a félelem. Ördögi kör ez, amit a terroristák is jól ismernek, s tudják, ha az ellenség arctalan, az még ijesztőbb, ha bárhol felbukkanhat, az még bénítóbb</em>… Sz. Fabók Ágnes írása.

A félelemben tartott társadalom könnyebben irányítható, tagjainak reakciói hevesebbek, mégis kiszámíthatóbbak, figyelmük korlátozott, ám ennek tudatában csak tovább nő bennük a félelem. Ördögi kör ez, amit a terroristák is jól ismernek, s tudják, ha az ellenség arctalan, az még ijesztőbb, ha bárhol felbukkanhat, az még bénítóbb… Sz. Fabók Ágnes írása.

„A terrorizmus valódi lényege nem maga a cselekmény, hanem az arra adott reakciónk” – ezt Bruce Schneier amerikai számítógépes biztonsági és adatvédelmi szakértő mondta, aki szerint a legbiztosabb védekezés a terrorizmussal szemben, ha nem hagyjuk magunkat terrorizálni. Ám hiába mondják ezt a hozzáértők, mégis nehéz a vészjelzőt kikapcsolni a fejünkben, amikor a kegyetlen módszereiről ismert Iszlám Állam – egyes nyilatkozatok szerint – minket is célba vett. Sokan a mostani hackertámadások mögött is a legrosszabbat sejtik. Valamit azonban szögezzünk le. Ez a módszer nem az „arctalanok”, inkább az arcátlanok eszköze, akik a terrorizmus okán kialakult feszült légkört kívánják saját céljaikra használni. Ők szintén bárhonnan támadhatnak, akár házon, pardon hazán belülről is…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában