Helyi közélet

2016.03.10. 13:21

Videó: 30 millió dolláros verseny a Holdra szállásért

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelenleg is 16 csapat áll versenyben a Holdra szállásért, hogy egyikük megnyerhesse a Google által felajánlott fődíjat. Az egészről dokumentumfilm-sorozat is készül.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelenleg is 16 csapat áll versenyben a Holdra szállásért, hogy egyikük megnyerhesse a Google által felajánlott fődíjat. Az egészről dokumentumfilm-sorozat is készül.

Talán az emberiség egyik legjelentősebb versenyét hívta életre a keresőóriás 2007-ben, amikor megalapította a Google Lunar XPRIZE díjat. A díjért független csapatok versenyeznek világszerte, feladatuk pedig nem kisebb, mint egy holdjáró építése és annak célba juttatása. Miután sikeresen landolt szerkezetük a Holdon, 500 méteren keresztül kell vele navigálniuk annak felszínén, majd HD videót és képeket küldeni vissza a Földre legkésőbb 2017 december 31-ig.

A versenyről dokumentumfilm-sorozat is készül Moonshot címmel, nem kisebb nevek, mint Orlando von Einsiedel és J.J. Abrams közreműködésével. A napokban került nyilvánosságra a sorozat előzetese, amely március 15.-én a Google Playen, valamint március 17.-én a Youtube-on lesz ingyenesen elérhető. A Lunar XPRIZE Youtube csatornájára feliratkozók így elsőként tekinthetik azt meg.



A 2007-ben alapított GLXP-el, a Google azt tűzte ki célul, hogy új korszakot teremtsen az űrkutatásban azzal, hogy alacsony költségvetésű projekteket támogat. A Hold ugyanis nem csak a legközelebbi szomszédos égitest, hanem egy ugródeszka is ahhoz, hogy felfedezzük a világűrt.

A világ minden tájáról a legkülönbözőbb csapatok vesznek részt a versenyben. A Szilícium-völgyben dolgozó profiktól kezdve németországi hackereken és indiai IT szakembereken át egészen egy családig, ahol apa és fia együtt építik holdjárójukat. Minden csapat folyamatos díjakban is részesül különböző értékekben, ahogy teljesítik a kitűzött feladatokat. A csapatokról és gépekről bővebben a GLXP hivatalos oldalán olvashatnak. A sorozatban betekinthetünk a színfalak mögé, megismerhetjük a versenyzőket és motivációjukat, miért szeretnék megtenni a 384 000 kilométeres távolságot gépükkel.

Forrás: Impuls360

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában