Helyi közélet

2016.03.05. 10:50

Ötvenévnyi szolgálat az elesett emberekért

Debrecen - A 103 esztendős Ilona néni fél évszázadot dolgozott az egészségügyben.

Debrecen - A 103 esztendős Ilona néni fél évszázadot dolgozott az egészségügyben.

Nagy Sándorné március 4-én ünnepelte 103. születésnapját. Ebből az alkalomból dr. Pankotai László önkormányzati képviselő és Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa köszöntötte az idős asszonyt otthonában pénteken.

Ilona néni fél évszázadot dolgozott az egészségügyben. Ápolóként kezdte a pályafutását, ám – mint azt mesélte – jóval több feladata akadt akkoriban, mint a betegek ellátása. – Először Pesten dolgoztam, ahol gyerekeket ápoltam tíz évig, majd a ceglédi kórházba kerültem a sebészetre. A második világháború idején sorra vitték el az orvosokat is katonának, így mindenféle munkára befogtak minket, előfordult, hogy én altattam egy beteget, vagy asszisztáltam a műtétnél – idézte fel az emlékeit az idős asszony.

Tizenhárom községben

Nagy Sándorné később jelentkezett a Debreceni Egyetemen működő Ápoló és Védőnőképző Intézetbe, ahol hároméves képzésen vett részt. Ez alatt az idő alatt külön osztályt rendeztek be a háborús sebesülteknek, akiknek az ellátásában sokat segített Ilona néni is. 1944-ben kezdett el védőnőként dolgozni Berettyóújfaluban, ahol – mint mondta – orvos híján sok feladat hárult rá. Később járási védőnő lett, s nyugdíjba vonulásáig tizenhárom községben szolgált a gyermekek és édesanyák védelmezőjeként.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában