Helyi közélet

2016.03.15. 17:09

Mit bír a kémény tisztítás nélkül? - Nagyon borúlátó a debreceni szakember

Hajdú-Bihar - Veszélyesnek tartja a kéményseprésben tervezett lazítást a szakember.

Hajdú-Bihar - Veszélyesnek tartja a kéményseprésben tervezett lazítást a szakember.

Egy rendelettervezet értelmében, mely júliusban lépne életbe, a jövőben a mostani évi egy alkalom helyett a gázkéményeket kétévente, míg a szilárd tüzelésű fűtőberendezések elvezető rendszereit négyévente ellen­őriznék – írja a Magyar Nemzet.

Finoman szólva is átgondolatlannak nevezte a tervezetet Magyar György, a megyénkben szolgáltató Fütesz Kft. ügyvezető igazgatója. Úgy véli, a kötelező ellenőrzések ritkításával megnőne mind a szén-monoxid-mérgezés, mind a kéménytüzek kialakulásának veszélye. – A mai szabályozás szerint a gázüzemű kéményeket évente egyszer kell ellenőrizni, s ha szükséges, tisztítani. Gyakran találnak a kollégák olyan szennyeződést, amire nem is gondolnánk: például madarak szívesen fészkelnek a kémény tetejére, vagy pókok sűrűn szövik be a belsejét, de jelentős külső és belső állagromlás is történhet. Nem lenne szerencsés, sőt életveszélyes volna, ha ezek az akadályok a fűtési idényre ott maradnának! – figyelmeztet a szakember.

A szilárd tüzelésű berendezések (cserépkályha, kandalló, vegyes tüzelésű kazánok) esetét még problémásabbnak látja. – Azt tapasztaltuk, hogy amióta ezen kémények kötelező vizsgálatának számát évi kettőről egyre csökkentették, sokkal többször hívnak minket soron kívüli ellenőrzésre, vagyis a jelenlegi gyakoriság sem elég. Kizártnak tartom, hogy egy szilárd tüzelésű berendezés kéménye négy évig ne szennyeződjön el; ráadásul jellemzően a korom rakódik le benne, ami begyulladhat és igen magas hőfokon ég, emiatt az önmagában is veszélyes kéménytűz könnyen átterjedhet az egész épületre – mondta Magyar György.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában