Helyi közélet

2016.03.01. 11:08

Mephisto elvezethet

<em>Megcsípte a Sárga Kopaszt, ahogy filmboncnok barátom mondaná, megcsípte, méghozzá derült égből. Hiszen nem sokkal a premier előtt a közönség soraiban nem is ismertük a fiatalember – Nemes Jeles László – nevét, nem is igazán róható fel nekünk, hiszen elsőfilmes volt – és aztán, amint kiemelte fejét az ismeretlenség óceánjából, máris koronát röpített rá az ég. Derült égből. Más filmekre évekig készültünk. Legutóbb Fliegauf, Hajdu, Mundruczó, Pálfi műveire. A Tarr Béla-várás hosszú évei</em>. Fábián György írása.

Megcsípte a Sárga Kopaszt, ahogy filmboncnok barátom mondaná, megcsípte, méghozzá derült égből. Hiszen nem sokkal a premier előtt a közönség soraiban nem is ismertük a fiatalember – Nemes Jeles László – nevét, nem is igazán róható fel nekünk, hiszen elsőfilmes volt – és aztán, amint kiemelte fejét az ismeretlenség óceánjából, máris koronát röpített rá az ég. Derült égből. Más filmekre évekig készültünk. Legutóbb Fliegauf, Hajdu, Mundruczó, Pálfi műveire. A Tarr Béla-várás hosszú évei. Fábián György írása.

Azt hihetjük, ezen is megismerszik majd az alkotói személyiség. Azon, hogy lesz-e ereje – minő abszurd fordulattal szólva! – innen felállni. Értjük, ugye. Nyilván elmondták, leírták már egy páran: vajon micsoda lelki nyomás alatt készülhet majd Nemes Jeles második filmje, milyen elvárásokkal, ilyenbe mifelénk akár illik összeroppanni is.

Mondhatnánk persze, mennyire kapóra jött a néhány éve megújított filmfinanszírozásnak is egy kis önigazolás, ugye, megmondtuk, milyen jó lesz az új rendszer, alig kezdtünk bele, máris itt az aranytojás. De ne ízetlenkedjünk, a rendező munkájának, tehetségének fényét csöppet sem árnyékolják melldöngetők.

Harmincnégy évvel ezelőtt a művészet és a hatalom viszonya, Szabó István nagy témája csípte meg a Kopaszt. Adja Isten, hogy ne jöjjenek még egyszer olyan idők, mint ahol a Mephisto játszódik, mert a történelem bizonyította: Mephisto elvezethet Saul fiához…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában