Helyi közélet

2016.03.29. 16:56

Gulyás György alakja előtt tisztelegnek

Debrecen - Zenei programokkal emlékezik a jeles zenészre, oktatóra a város és az egyetem.

Debrecen - Zenei programokkal emlékezik a jeles zenészre, oktatóra a város és az egyetem.

A tanár úr annyi mindent tett le Debrecen és az ország zenei asztalára, amely predesztinálja őt arra, hogy az elkövetkező hetekben egy színvonalas művészeti programsorozattal emlékezzenek meg a munkásságáról – fogalmazott Komolay Szabolcs alpolgármester a centenárium alkalmából megtartott szerdai tájékoztatón. Emlékeztetett, Gulyás György alapítója volt a Debreceni Kodály Kórusnak, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek, igazgatóként irányította a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolát, és az ő kezdeményezésére kapott önálló épületet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara is.

Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja elárulta, maga is diákja volt az intézményalapítónak. – Következetes és kemény tanár volt, olyan ember, aki mindenáron keresztülvitte, amit elgondolt – tekintett vissza a régi időkre a dékán.

– Nagy hatású művészember volt, elsősorban az alkotótevékenysége az, ami őt kiemelte az akkori zenei környezetből. Nem szabad elfelejteni, hogy markáns és erős személyisége az akkori kor társadalmában, politikai közegében valószínűleg elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ilyen mély nyomot tudjon hagyni a város kulturális életében. Az ő nevét viselő, az országban egyedülálló zenei szakkollégium április hetedikén egész napos szakmai rendezvénnyel tiszteleg az emléke előtt. A Liszt teremben többek között a zeneművészeti szakközépiskola, illetve a szakkollégium egykori és mai tagjainak koncertjét is élvezhetik majd az érdeklődők – engedett betekintést a programokba Duffek Mihály.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában