Helyi közélet

2016.02.25. 18:05

Újra helyzet van a határon

Debrecen - Sok millióan indulhatnak útnak, a menekülthullám fokozódása várható a katonai vezető szerint.

Debrecen - Sok millióan indulhatnak útnak, a menekülthullám fokozódása várható a katonai vezető szerint.A Honvéd Vezérkar főnöke szerint „nem túl biztató a helyzet”, migránsok újabb hullámai várhatóak, amit jól jelez, hogy az elmúlt egy hónapban érezhetően növekedett a zöldhatáron át érkező külföldi állampolgárok száma; csak szerdán 200 ember tiltott határátlépéséről szereztek tudomást a magyar hatóságok. Benkő Tibor vezérezredes csütörtökön, a Debreceni Egyetemen népes közönség előtt tartott előadást a honvédség ez irányú feladatairól és friss hírekről is beszámolt. Így arról is, hogy a jelenlegi leggyakoribb szárazföldi útvonal, azaz a nyugat-balkáni (Horvátországon át Ausztriába) mellett mind többen indulnak Grúzián, majd Oroszországon és Ukrajnán keresztül az uniós országok felé. Azaz egyre inkább érik a magyar-román mellett a magyar-ukrán, az ukrán-szlovák és az ukrán-lengyel zöldhatár zárása is (hazánk eddig a szerb és a horvát határszakaszon, 175 kilométeren létesített úgynevezett műszaki határzárat).

A katonai vezető Magyarországra nézve fokozódó nyomásra számít, főleg abban az esetben, ha a nyugat-balkáni útvonal államainak sikerül hatékony megoldást találnia a menekülthullámra. Ezért a magyar honvédség már most is megerősített „üzemmódban” teljesít szolgálatot, ami elsősorban rendőrökkel közös járőrözést jelent (a katonák ilyenkor elsősorban biztosítási feladatokat látnak el), de pilóta nélküli felderítő repülésekben is megnyilvánulhat (a gépek kamerája éjszaka is kiváló felvételeket készít).

A vezérkari főnök a kockázatot érzékeltetve rámutatott: a közel-keleti, közép-ázsiai térségben egyes afrikai országokkal együtt mintegy 24 millió menekültről tudnak (csak Szíriában 6,5, Szudánban és Dél-Szudánban 4,2, Irakban 3,2 millió ember). Ők pedig – tekintve a túlnépesedési, a fegyveres konfliktusokból, vagy a vízhiányból adódó súlyos gondokat – feltehetően folyamatosan megindulhatnak a világnak a jobb élet reményében.

Kalifátus a Balkánon?

Benkő Tibor – aki 2001-2005. között a Bocskai-lövészdandár parancsnoka volt – a héten egy kuvaiti konferencián járt 30 ország vezérkari főnökeivel. Az eseményen – említette – olyan térkép is előkerült, amely azzal számolt, hogy az Iszlám Állam határai már a Balkánig nyúlnak. – Időszerűnek tartom, hogy hangsúlyosabban foglalkozzunk az Iszlám Állam térnyerésével – közölte szűkszavúan, kitérve a Magyar Honvédség különleges műveleti erőire. – A kalifátus elleni küzdelemben részt vevő katonáink az iraki Erbil városában állomásoznak. A különleges erők bizonyítottak Afganisztánban, ahol előfordult, hogy amerikai katonákat mentettek ki. Az akkori akció súlyát jelezte, hogy amerikai parancsnok jött Magyarországra kitünteti a mieinket a helytállásukért – elevenítette fel a vezérezredes.

HBN-RaL


Bűn lett volna elmulasztani

– A lakossági visszajelzések szerint megnyugtató volt a lőfegyverrel, éles lőszerrel felszerelt katonák jelenléte a hazai nagyobb városokban a párizsi terrortámadásokat követő időszakban – hangsúlyozta Benkő Tibor, leszögezve: egyenruhásaik alkalmasak és megfelelően kiképzettek arra, hogy veszélyes esetén megvédjék az embereket. A vezérezredes szerint ez is az országvédelem része, amit elmulasztani nemhogy tévedés, hanem bűnt lett volna.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában