Helyi közélet

2016.02.27. 17:48

Tavaszi virágunk: a tarka sáfrány

Debrecen - Terepszemle Stúdió: ha olyan részre jutunk, ahol e növény virágzik, óvatosan járjunk.

Debrecen - Terepszemle Stúdió: ha olyan részre jutunk, ahol e növény virágzik, óvatosan járjunk.

Az erdőt járó kirándulók egyik leginkább keresett kora tavaszi növénye megyénkben a tarka sáfrány. Mint más kora tavaszi erdei virág, ez is azt használja ki, hogy az erdő talajára februártól április közepéig jut el a legtöbb fény. Így ez idő alatt virágzik, majd beérleli terméseit, és mire megjön a nyár, már a tőlevelei is leszáradnak, csak gumója pihen a földben várva a következő tavaszt. Ezt követően a lombosodás és az aljnövényzet növekedése miatt e virágok élőhelyét már árnyék takarja, ezért ez a nagy sietség.

Egyik legnagyobb hazai állománya Bagamér közelében a határsávban volt, ahol több ezer növény virágzott. Ennek nagy részét sajnos egy vadkerítés létesítése során elpusztították, de még így is itt található a legtöbb virágzó egyed egy populációban megyénkben.



Debrecentől keletre található erdőkben több helyen is rábukkanhatunk, ha figyeljük az avar szintet. A Panoráma út mellett, vagy a Diószegi út mentén Bánk közelében. Ha olyan részre jutunk, ahol e növény virágzik, óvatosan járjunk, mintha taposóaknákat rejtene a föld, hisz a virágok mindössze 5-7 centiméterre emelkednek ki a talajból, a lehullott ágak, aszalódott fűszálak elegyéből épp csak kikandikálnak.

Csak csodáljuk meg

Az erőteljes, sötétzöld tőlevelek egyenesen tartják a törékeny szárat és az azzal egyben fejlődő lepelleveleket, a három lepellevél csúcsa felé három sötétlila sáv fut. A leheletvékony fehér, halvány, olykor mély lila „szirmok” varázslatos átmenetben bontakoznak ki, és narancsba hajló, vagy sötét sárga porzókat ölelnek át. Sokféle sáfrányt tartanak a kertekben kora tavaszi díszként, de akár nagyon értékes porzói miatt termesztik is. A tarka sáfrány védett növény, porzója korántsem alkalmas húslevesek színezésére és kertben sem érzi olyan jól magát, mint e célra nemesített társai. Ezért csodáljuk meg, ha fényképezni akarjuk, fotózzuk kint az erdőben, majd hagyjuk, hogy az utánunk jövők is élvezhessék szépségét.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában