Helyi közélet

2016.02.02. 12:04

Odavág a baromfihúsoknak az olcsó sertéskaraj

Debrecen - A helyettesítő termékeknek számító baromfihúsok áfakulcsa 27 százalék maradt.

Debrecen - A helyettesítő termékeknek számító baromfihúsok áfakulcsa 27 százalék maradt.

Mérsékelte a baromfihúsok fogyasztását, hogy a januári áfacsökkentésnek köszönhetően a vásárlók több sertéshúst vesznek. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak.

Versenyhátrányban?

A január végeztével rendelkezésre álló adatokat korrekt módon értékelni fogjuk – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A szervezet szerint már most látszik, hogy a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra, különösen a csirke- és a pulykapiacra. Mint ismert, a sertés tőkehús ára januártól csökkent 27 százalékról 5 százalékra. A helyettesítő termékeknek számító baromfihúsok áfakulcsa ugyanakkor továbbra is 27 százalék maradt, és ez baromfipiaci szereplők szerint versenyhátrányt okoz. A Világgazdaság szerint a napokban a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa jelezte, hogy szeretnék elérni a halászati élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklését. Emellett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is bejelentette, hogy a tejágazat tej 18 százalékos áfáját 5 százalékra kellene csökkenteni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában