Helyi közélet

2016.02.15. 18:16

Nehéz felnőtté válni

Debrecen - Egyre később és egyre lassabban válnak le a szülőkről a fiatalok.

Debrecen - Egyre később és egyre lassabban válnak le a szülőkről a fiatalok.

– Azok akik fiatal felnőttekkel, vagy a tinédzserkorból éppen kinőtt ifjakkal foglalkoznak, manapság gyakran küzdenek azzal, hogy a kiskorúságban maradás öntudatlan vágy közöttük – jelentette ki a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campuszának aulájában hétfő reggel óta látogatható Felnőni és megnyílni címet viselő interaktív kiállítás megnyitóján dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Elmondta: az ő kicsi gyermekei arra törekszenek, hogy tekintsék őket felnőttnek. A gimnáziumba járó kislányok nagyon szeretnének többnek látszani annál mint amik. Az egyetemen viszont az tapasztalható, hogy a diákok minél tovább ott akarnak maradni. Tanulni szeretnének, keresik önmagukat, azt a hivatást amellyel szívesen foglalkoznának.



Bátorító közeg

Dr. Fekete Károly szerint korábban – az egészségesebb társadalom idején – a család volt az a közeg, ahol a fiatal mintákat, példákat kapott. – Manapság a felnőttségre készítés hiányával találkozunk. Ezért nagyon fontos küldetése az egyetemi keresztény ifjúsági, egyetemi gyülekezetnek, hogy ezt bepótolja és segítsen ebben – állította. Hozzátette: amikor az ember párt választ, amikor megfogalmazza, hogy ki vagyok én, belső, lelki érettség szükséges.



Kitolódott az „érés” ideje

Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese ezt azzal egészítette, hogy a legfrissebb statisztikák szerint manapság a nők átlagosan 32-33, a férfiak pedig 35-37 évesen kötnek először házasságot. Vagyis az „érés” folyamata kitolódott. Visszaemlékezett azokra az időkre amikor ő volt fiatal egyetemista. Elmondta, hogy akkoriban csoporttársai zöme már fiatal anyaként, apaként járt be az előadásokra. Manapság ez olyan ritka mint a „fehér holló”. Dr. Jávor András szerint ezért megváltozott az egyetem feladata, az oktatás mellett, nevelniük is kell.

Dr. Czagány Gábor, szegedi egyetemi lelkésze, a kiállítás szervezője kiemelte: azt akarják bemutatni a fiataloknak, hogy jó felnőttnek lenni.

HBN-OCs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában