Helyi közélet

2016.02.25. 18:33

Megújuló energiákról a víztoronyban

Debrecen - A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének három kutatója tartott előadást a Smart City Meetup szerdai rendezvényén.

Debrecen - A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének három kutatója tartott előadást a Smart City Meetup szerdai rendezvényén.

A napenergia passzív és aktív felhasználási lehetőségeit, a napelemek típusait és üzemeltetési módjait is bemutatta Lázár István, a Természettudományi és Technológiai Kar Meteorológiai Tanszékének tanársegédje a február 24-ei meetupon a Nagyerdei Víztoronyban. A kutató beszélt a szélenergia-potenciál kiaknázásának perspektíváiról is, valamint a kiskapacitású, háztartási méretű szélerőművekről, melyeket akár a kertben is fel lehet állítani.

Tóth Tamás, a Meteorológiai Tanszék adjunktusa a biomassza felhasználási lehetőségei városi környezetben címmel tartott előadást, melyből kiderült, hogy az ipari nagyüzemek ellátásától az egyéni fűtési megoldásokig megannyi területen alkalmazható a biológiai úton létrejövő energiahordozó. Az adjunktus prezentációjában kitért a biomassza hasznosíthatóságának és társadalmi kapcsolatainak vizsgálatára is.

A geotermikus erőművekről, a környezeti hő és a termálvíz energiatartalmának hasznosításáról volt szó Buday Tamás előadásában. Az Ásvány- és Földtani Tanszék tanársegédje kiemelte, hogy amennyiben már megvan a kút, akkor a termálvíz egy olcsó energiaforrás, de ha azt meg kell csinálni, akkor sokba kerül ennek a megújuló energiaforrásnak a használata. A kutató a geotermikus energia környezeti hasznosíthatósága mellett ismertette a hőszivattyú működési és felhasználási módjait is.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában