Helyi közélet

2016.02.10. 11:42

Húsos cégeknél razziázik a NAV

Debrecen - Rászállt a januári sertésáfa-csökkentés nyomán a hazai húspiacra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Debrecen - Rászállt a januári sertésáfa-csökkentés nyomán a hazai húspiacra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az utóbbi időszakban sorra buktatja le a feketézőket. Legújabb fogásként a hivatal egy húskereskedőnél tárta fel, hogy az adóalany a tevékenysége után nem fizette be az általános forgalmi adót (áfa). A NAV az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított nyomozást.

Virtuális kft.

Lengyelországból hetente több kamion hús érkezett egy húskereskedő kft. nevére egy budapesti ipari raktárba, amely több, húskereskedelemmel foglalkozó cég telephelyeként szolgál – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékese. A gyanú szerint az említett vállalkozás virtuálisan működött: nem voltak alkalmazottai, a megrendelt áru közvetlenül a társaság vevőinek raktárába került, és onnan szállították tovább áruházláncokhoz. A cég az elmúlt év második felében egyáltalán nem tett áfabevallást, és belföldi értékesítései után az áfát sem fizette be. Így több mint 215 millió forint áfát csalt el, és jogosulatlanul jutott árelőnyhöz a tisztességes kereskedőkkel szemben. Az ügyben több mint ötven helyszínen tartottak házkutatást, bizonyítékokat foglaltak le, és több mint hárommillió forint adótartozást végrehajtás alá vontak, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak nyomozást.

Lekapcsolták

Az utóbbi napok eseményei azt mutatják, hogy a nemzeti adóhivatal ellenőrző apparátusa tudatosan „rászállt” a hazai húspiacra. A hatóság vélhetően azzal összefüggésben is fokozta húspiaci ellenőrzéseit, hogy a sertés tőkehús általános forgalmi adója januártól huszonhét százalékról öt százalékra csökkent. A NAV a közelmúltban egy Ausztriából származó hússzállítmányt is lekapcsolt, amely szennyezett teherautón érkezett az országba.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában