Helyi közélet

2016.02.24. 16:34

Ezrek aggódnak a ragadozómadárért

Hortobágy - A mérgezett egerészölyv nyilvános kezelése zajlott a Madárkórházban szerdán délelőtt.

Hortobágy - A mérgezett egerészölyv nyilvános kezelése zajlott a Madárkórházban szerdán délelőtt.

Megmentői Győr mellől, 350 kilométert megtéve vitték be a karbofurán hatóanyag-tartalmú idegméreg tüneteit produkáló, ivarérett kort éppen átlépett egerészölyvet január 28-án este a hortobágyi Madárkórházba. – Lábai görcsben, farkát emeli, pupillareflexei fordítottak voltak, a méreg ellenanyagának beadása nem tűrt halasztást – tudtuk meg dr. Déri Jánostól, a Madárkórház Alapítvány állatorvosától, aki azt is elmondta, hogy a madarat beszállítók tette nem csak áldozatos, hanem életmentő is volt, hiszen, ilyen esetekben az állat élete nem napokon, hanem órákon múlhat. – A kezelését elkezdtük, bízunk benne, hogy a méreg eddig nem tett komolyabb kárt a szervezetében. Ilyen esetben sajnos még mindig előfordulhat, hogy elpusztul, vagy tartós idegrendszeri károsodásai maradnak.

A madár sorsáért, valamint a mérgezett csalétket kihelyező tettes kézre kerüléséért már most több ezer Facebook-olvasó aggódik. A szóban forgó idegmérgek használatát, tartását a törvény már bünteti, de sajnos ennek ellenére még használják. A madár begyéből és székletéből vett mintát laborvizsgálatra küldték a Madárkórház munkatársai. Amennyiben még megtalálható benne a méreg, ismeretlen tettes ellen elindulhat a nyomozás.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában