Helyi közélet

2016.02.18. 19:36

Elismerés a nyelvoktatásért

Debrecen - A francia nyelv magas szintű oktatásáért Label France Éducation minőségi díjat kapott a Fazekas-gimnázium.

Debrecen - A francia nyelv magas szintű oktatásáért Label France Éducation minőségi díjat kapott a Fazekas-gimnázium.

Több évtized munkájának elismerése az a rangos díj, amit csütörtök délután Eric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete ünnepélyes keretek között adott át Aranyi Imrének, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium igazgatójának. Az iskolavezető köszönőbeszédében visszautalt az intézmény 1873-as alapítására, melyet anno kimondottan azzal a céllal hoztak létre, hogy idegen nyelvet és reáltantárgyakat oktassanak. Ennek megfelelően a francia nyelv már a kezdetektől jelen van az intézmény életében.

Eric Fournier üdvözölte a Magyarországon folyó kiváló minőségű munkát. A diplomata szerint hazánk élen jár a gall kultúra ápolásában, és ennek híre egészen Párizsig ért.

Partnerként támogatták

Kocsis Erzsébet képzési felelős tanár meglátása szerint az oktatók és a diákok közös munkája a siker. – Iskolánkban a tagozatot megalakulásától kezdve szakmai partnerként támogatta a francia nagykövetség kulturális osztálya és a Francia Intézet. A díj elnyeréséhez alapkövetelmény bizonyos tantárgyak idegen nyelven való oktatása, valamint hogy évente több tanulónk tegyen DELF vagy DALF nemzetközi nyelvvizsgát az Alliance Française egyesületnél – fogalmazott.

Mint mondta, jelenleg három metódusban 150 diák tanulja a franciát. A normál tantervű osztályok heti három órában második nyelvként, a 2010-től bevezetett nyelvi előkészítő képzésben tanulók első évben intenzíven heti 12 órában, míg a 2000-ben elindított kéttannyelvű osztályaink franciául hallgatják a tantárgyakat, majd tanulmányaik végeztével idegen nyelven tesznek érettségit.

Az ünnepség végén Eric Fournier és Aranyi Imre közösen leplezte le a kiváló magyar-francia két tanítási nyelvű oktatás feliratú táblát az iskola épületének falán.

HBN–MSZ


Ezért tanulják

Az ünnepségen az iskola diákjai is szép számmal képviseltették magukat. K. Nagy Rebeka érdeklődésünkre elmondta, azért választotta Moliére nyelvét, mert nagyon szép a hangzása, míg Szabó Roxána arról beszélt, hogy a francia nyelv nagyon sok lehetőséget nyit majd neki a világra.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában