Helyi közélet

2016.02.09. 16:22

Diákszálló épült Balmazújvárosban

Balmazújváros - A helyben edző sportolók, valamint a Veres-középiskola diákjai örülhetnek a fejlesztésnek.

Balmazújváros - A helyben edző sportolók, valamint a Veres-középiskola diákjai örülhetnek a fejlesztésnek.

A szobák előtéri polcain sorakozó teremcipők jelzik, hogy vannak, akik már belakták a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veres Péter Gimnáziuma és Szakképző Iskolájának új diákszállóját Balmazújvárosban, a Batthyány utcában. Az egyik kétszer kétágyas koliszobában továbbá faliújságra aggatott oklevelek, és az asztalon álló egyéb díjak is mutatják, sportolók lakják.

Jellemzően így is marad ez, hiszen az intézmény tetőterében közel 200 millió forintból kialakított szálló a város sportturizmus terén elindított útját kívánja egyengetni – így fogalmazott dr. Tiba István parlamenti képviselő, fejlesztésekért felelős miniszteri biztos a keddi diákszálló-avató ünnepségen. Avatták, hiszen novemberben már átadták a létesítményt, amelyben azóta csupán annyi „hiányosságot” észleltek, hogy egy 207 centiméter magas diák számára kellett megfelelő hosszúságú ágyat beszerezni – hallottuk Gencsi Zoltántól, a szállót üzemeltető Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjétől. A tetőtér egyik szárnyában 16 ágyas lány-, a másikban 28 ágyas fiúkollégium található, amelyekben kétszer két ágyhoz külön vizesblokk tartozik. A diákok igénybe vehetnek tanulószobát, konyhát is, sőt azok, akik több hétvégét is benn töltenek, még a mosásban is segítséget kapnak, van ugyanis mosókonyha személyzettel.

A modern diákszálló a Garabonciás nevet viseli, utalva arra, hogy egykor a diákok a tudás botjával felszerelkezve bejárták a világot. Ha szerte a világból nem is, már Nagyváradról és Kárpátaljáról érdeklődnek családok, így vélhetően a határon túlról is lesznek lakói az épületnek.



Régi vágy volt

Hosszú út, és a korábbi képviselő-testület fejlesztési igénye vezetett eddig a célig, amely mind a város, a helyi oktatás és a sporttevékenységek vonzóvá tételét is szolgálja – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Veres Margit polgármester. Kiemelte, hogy Balmazújváros és a Nemzeti Kézilabda Akadémia közösen támogatja a magyar kézilabdasportot, népszerűsítik a sportágat, valamint szakmai munkájukkal segítik a Balmazújvárosi Kézilabda Klub növendékeit.

A Balmazújváros Sport Kft. fiatal újvárosi tehetségei immár egy-egy meccs vagy edzés után egy modern diákszállón aludhatnak. A középiskola szeptemberi beiskolázásakor még nem volt kész a beruházás, ezért a férőhelyeket még nem töltötték fel teljesen, de az ünnepségen a környező települések polgármestereinek jelenléte is azt sugallta, hogy idén szeptemberre senkinek sem kell már távolról nap mint nap beutazni, esetleg albérletet fizetni, aki ott szeretne tanulni vagy sportolni.

Dr. Tiba István hozzátette, hogy napjainkban, amikor a közoktatás parázs vitákkal terhelt, igyekszik minden önkormányzat olyan megoldásokat találni, amelyekkel rajta tudja tartani a szemét intézményein. Épp ezért a diákszálló saját kézben tartása mellett döntöttek(ha nem is 100 százalékos arányban) a képviselők – így a személyi és tárgyi feltételeket, valamint a működtetést illetően is az önkormányzat az illetékes. A miniszteri biztos egyúttal azt is bejelentette, hogy szeptembertől szakgimnáziumi osztályt, sportosztályt indíthat az intézmény, amitől szintén komoly érdeklődést várnak.

HBN-BB​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában