Helyi közélet

2016.02.12. 15:28

Befektetőket remélnek az újfaluiak

Berettyóújfalu - Felkészülten várják azt az időt, amikor eléri őket az autópálya.

Berettyóújfalu - Felkészülten várják azt az időt, amikor eléri őket az autópálya.

Az egykori Elzett-gyár helyén és környékén kialakított ipari park az évek során betelt, így a városnak új helyszín után kellett néznie, ha szeretné letelepedésre ösztönözni a cégeket, gazdasági vállalkozásokat. Erre a helyben jelentkező munkavállalási igény miatt lenne égetően szükség, hiszen a közmunkaprogramban ugyan több százan dolgozhatnak, de a városvezetés célja az állandó munkahelyek arányának a növelése a foglalkoztatásban. Ezt segítheti az M35-ös autópályának a román határig tervezett megépítése is, melynek nyomvonala Berettyóújfalu mellett halad majd el.

Több mint hét hektár

Mint azt Muraközi István polgármester elmondta, a nyomvonalhoz közeli területet kerestek, és találtak a Tesco áruház és a Bessenyei Szakközépiskola mögött. Bár eredetileg nagyobb összefüggő telket akartak kialakítani, de az ipari parkok és ipari területek létrehozására kiírt pályázati feltételek lehetőséget adnak arra, hogy két, egymástól különálló önkormányzati területet jelöljenek ki ilyen célra. Így a már említett helyen, illetve a 42-es főút mellett, a város határában, a lőtér szomszédságában alakítanak ki összesen mintegy hét hektárnyi ipari betelepedésre alkalmas parkot, fele-fele arányban a két helyszínen. Erre a célra a 2020-ig tartó Terület- és Településfejlesztési Operatív program 6,8 milliárd forintos megyei keretéből egymilliárdra pályáznak, hiszen a területeket a felparcellázásuk mellett közművesíteni is kell, de természetesen számolnak a máshol jelentkező igényekkel is. Hogy kik szeretnének helyet kapni a két új ipari parkban, azt egyelőre még nem lehet tudni, az viszont már biztos, hogy az önkormányzat a már meglévőben a Körös utcán megvásárolt egy ingatlant, amelynek felújítása után abban alakítja ki a Berettyó Szociális Szövetkezet működéséhez szükséges hűtőházat. Mint azt korábban már megírtuk, a város adja az ingatlant, melyben egy helyi vállalkozás végzi majd a szövetkezet által termelt, illetve a más településekről felvásárolt zöldség-gyümölcs feldolgozását.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában