Helyi közélet

2016.02.06. 14:51

A legleleményesebb madarak

Debrecen - Terepszemle Stúdió: a varjúfélék intelligencia terén a majmokkal megegyező szinten vannak.

Debrecen - Terepszemle Stúdió: a varjúfélék intelligencia terén a majmokkal megegyező szinten vannak.

Fekete István Tüskevár című regényében, amikor Matula bácsi a varjaktól megkülönböztetését tanítja a fiataloknak, beszél a kálomista és pápista varjakról. A vetési talpig feketében jár, mint a katolikus papok, így őt hívják pápista varjúnak. A dolmányos gúnyája ellenben kétszínű, mint a reformátusoké, így ő lett a kálomista. Most, hogy Debrecenhez is hívek maradjunk, a kálomistáról, vagyis a dolmányos varjúról lesz szó. Nem csak a város miatt, hanem azért is, mert egyre gyakrabban találkozhatunk a dolmányos varjúval a város szinte minden parkjában.

Eszközüket használnak

Rendszeresen használnak eszközöket és igen leleményesek. A tölgymakkot elviszik a vízhez és megmossák, a dióval a csőrükben felülnek egy villanyoszlopra, és ha nem boldogulnak vele, ledobják akár többször is onnan, de azt is megfigyelték, hogy egy varjú a jelzőlámpa felett ült és épp akkor dobta le a diót, amikor zöldet kaptak a kocsik, nagyjából a járművek kereke elé. Egyszer lehetne véletlen is, de ez a madár rendszeresen művelte ezt a diótörési mutatványt. Memóriájukra és leleményességükre jó bizonyíték még, hogy hamar rájöttek, a mezővédő erdősorok helyett, ahol állandó zaklatásnak voltak kitéve, a városban nem lőhetnek rájuk, így inkább beköltöznek. Sajnos ügyességükkel elég nagy kárt is tudnak tenni más madarak fészkeiben. Költési időben türelmesen kifigyelik, hol vannak más madarak fészkei, és amikor üresen maradnak, nagyon hamar kirabolják, vagy egy-egy nagyobb fiókát elragadnak.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában