Helyi közélet

2016.01.18. 16:58

Teljes menetfelszerelésben járják végig a doni hősök emléktúráját

Hajdúböszörmény - Debrecenből indulva a hajdúvárosok egy részében tartanak megemlékezéseket.

Hajdúböszörmény - Debrecenből indulva a hajdúvárosok egy részében tartanak megemlékezéseket.

Idén már 16. alkalommal rendezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozata a II. Magyar Hadsereg elesett katonáira emlékezve a Doni hősök emléktúrát, melynek 2012 után Hajdúböszörmény ismét az egyik állomása lesz. Ezt Kiss Attila polgármester jelentette be hétfői sajtótájékoztatójukon, ahol elmondta, január 29-én délután fél háromtól tartják megemlékezésüket a Sillye Gábor Művelődési Központ mögötti téren, a 2. világháborús emlékműnél, amely a város díszpolgára, Varga Imre szobrászművész alkotása. A megemlékezésen a Matasz mintegy száz tagja lesz ott korhű egyenruhában és fegyverzettel, kiegészülve a túrán részt vevő magyar, olasz, román és német önkéntesekkel. Együtt katonai tiszteletadással és sortűzzel tisztelegnek a doni hősök emlékének, majd megkoszorúzzák az emlékművet.

Fegyver- és ruhabemutató

A program fél négytől a Bocskai István Általános Iskola tornacsarnokában rendhagyó történelemórával folytatódik, a hagyományőrzők, köztük a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tanulói bemutatják a 2. világháborúban használt fegyvereket és egyenruhákat. Halmai Péter, a Matasz megyei szervezetének alelnöke arról beszélt, hogy a háromnapos túrával nem csak a Donnál elesett hősökre szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a világháború összes katonai és polgári áldozatára is. Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója kiegészítésként elmondta, a túra állomásai a harcos hajdúk városait érinti, így ő rájuk is emlékeznek a menet résztvevői, akik között az iskola 50 diákja mellett ott lesz az altiszti akadémia és a Ludovika zászlóalj néhány hallgatója, valamint ketten a koronaőrök közül.



A háromnapos menetben résztvevő debreceni diákokat a tájékoztatón a hajdúböszörményi illetőségű Zolnai Sándor harmadéves hallgató képviselte, akiről az igazgató elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasa, a honvédelmi kötelék többszörös országos bajnoka. A fiatalember azt hangsúlyozta, hogy komoly fizikai teljesítményt követel tőlük a túra, de egyben jól össze is kovácsolja az azon résztvevőket.

Teljes menetfelszerelésben

Halmai Péter ismertette a korabeli, mintegy 30 kilogrammos menetfelszerelésben, gyalog teljesítendő túra részleteit. Eszerint január 28-án a honvéd középiskolában gyülekeznek a résztvevők, akik Hajdúhadházra vonulnak, ott is megemlékezést tartanak, majd rendhagyó történelem órát. Másnap ugyanez a program Hajdúböszörményben, ahonnan 30-án előbb Hajdúdorogra, onnan Hajdúnánásra menetelnek, napi 24-25 kilométert megtéve, ahol lehet járdán, illetve az út szélén, mert a forgalmat nem akarják zavarni.

HBN-ÉP​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában