Helyi közélet

2016.01.07. 14:41

Rejtett ételkockázatok, amikről jó, ha tudunk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kockázatok, amiket naponta vállalunk, bár nem tudunk róluk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kockázatok, amiket naponta vállalunk, bár nem tudunk róluk.

A környezetszennyezés és egyes élelmiszer-előállítási folyamatok során az élelmiszerek szennyeződnek, ez szinte kikerülhetetlen. Így kerülnek olyan vegyületek – jogszabály által is elfogadott módon – élelmiszereinkbe, mint például a dioxinok és az aromás szénhidrogének. De elfogadott az is, hogy a gyümölcslevekben ón, vagy a halakban higany legyen, ahogy az is engedélyezett, hogy a húsokban ólom, a búzában kadmium legyen. Az Európai Unió csak azt határozza meg, hogy mi lehet ezen egészségkárosító vegyületek legmagasabb koncentrációja az egyes élelmiszerekben. Ezek mind közismerten rákkeltő hatású anyagok, amelyekre nincs biztonságos határérték – írja a receptneked.hu.

Az élelmiszerek sugárkezelése alkalmas a bennük lévő káros baktériumok elpusztítására. Bár számtalan nemzetközi szervezet jóváhagyta, az eljárást sok aggály övezi. Magyarországon a sugárkezelt élelmiszerek jelölése kötelező.

Amerikában a vizsgált több, mint 80 szója- vagy kukorica-alapanyagokból készült élelmiszer döntő többsége tartalmazott génmódosított anyagot. Míg a GMO-mentes címkével ellátott élelmiszerek valóban mentesek voltak, addig a jelölés nélküli, vagy „természetes” jelöléssel ellátott élelmiszerek szinte mindegyike tartalmazott génmódosított összetevőt.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában