Helyi közélet

2016.01.13. 14:19

Olvasói levél: „Törököt” fogtak és arabot…

Debrecen - <em>Évtizedekkel ezelőtt Nyugat-Németországba rengeteg török vendégmunkás özönlött, mert a németek nem voltak hajlandók piszkos munkát végezni (utcaseprést, szemétszállítást, stb.). A vendégmunkások aztán maradtak: letelepedtek, családot alapítottak és mecseteket építettek. Vagyis kialakult egy 6 milliós „párhuzamos társadalom”</em>.

Debrecen - Évtizedekkel ezelőtt Nyugat-Németországba rengeteg török vendégmunkás özönlött, mert a németek nem voltak hajlandók piszkos munkát végezni (utcaseprést, szemétszállítást, stb.). A vendégmunkások aztán maradtak: letelepedtek, családot alapítottak és mecseteket építettek. Vagyis kialakult egy 6 milliós „párhuzamos társadalom”.

Most egy újabb bevándorlásnak vagyunk a szemtanúi. 2015-ben másfél millió, főleg arab migráns (háborús menekült és jobb életre vágyó ember) érkezett Európába és ez az áradat – úgy tűnik – végeláthatatlan. Sajnos, a más kultúrájú (vagy kulturálatlan) jövevények fütyülnek az európai törvényekre. Az elhúzódó háborús körülmények közepette bizonyára nem volt módjuk „szocializálódni” (néhány hetes tanfolyamon, azt hiszem, ez nem is fog sikerülni).

Drága lehet az az „olcsó”

A 2016-os év több országban rosszul kezdődött. A „különös szilveszter” megmutatta, hogy a tárt karokkal fogadott jövevények milyen veszélyt jelentenek az európai lakosságra! És ez még csak a kezdet. Mi lesz, ha még jobban elszabadulnak az indulatok? Ha egy részüket haza akarják küldeni, törni-zúzni fognak! Akkor aztán „az olcsó munkaerő” – ha egyáltalán szándékukban van dolgozni – sokba fog kerülni az európai országoknak. A nyelvoktatásukról és a szakképzésükről nem is beszélve! Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy még a nyelvtanfolyamra sem akarnak elmenni. Pedig nyelvtudás nélkül nem fognak boldogulni.

- Magi Zsolt László, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában