Helyi közélet

2016.01.24. 17:31

Ne jelentsenek veszélyt a kutyák!

Hajdú-Bihar - Változott a kutyák tartós láncon tartásának szabályozása, a szakértők szerint szemléletváltozás kellene.

Hajdú-Bihar - Változott a kutyák tartós láncon tartásának szabályozása, a szakértők szerint szemléletváltozás kellene.

Az új jogszabályról sokan tudni vélték, hogy a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani, ez az értelmezés azonban helytelen. Fontos azt is tisztázni, hogy az, aki vét a rendelet ellen, nem követ el bűncselekményt, mivel az előírás nem esik a büntető törvénykönyv (Btk.) hatálya alá. Probléma esetén a jegyző, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálat jár el, nem pedig a rendőrség.

Az év végén hatályát vesztett szabályozás az ebek állandó jelleggel történő kikötését tiltotta, a huzamosabb láncra verést pedig a kutyák termetétől függően tette lehetővé. A 2016. januártól a szabályozás nem a kirögzítést, hanem a sokáig tartó kikötést tiltja – kaptunk választ a polgármesteri hivataltól az ebtartás új szabályai felől érdeklődő kérdéseinkre.

Amennyiben a nem megfelelő kutyatartással kapcsolatban érkezik bejelentés a polgármesteri hivatalhoz, első lépésben meg kell győződni a bejelentés tartalmának valódiságáról, majd ki kell vizsgálni az állattartás körülményét. Érdeklődésünkre elmondták, hogy hozzájuk az idén ebben a témában eddig egyetlen bejelentés érkezett.

Cél, jólét az állatoknak

Dr. Tischler István, A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a szóban forgó ebtartási rendeletet 2012-ben fogadták el, ám csak az idén január elsején lépett életbe.

– A rendelet annyiban módosult, hogy az ebeket nem lehet állandóan láncon tartani – hívja fel a figyelmet a szakember. – A jogszabályváltozás hátterében az áll, hogy biztosítsuk valamennyi gerinces állat számára a jólétet, továbbá, gondoskodjunk az emberek testi épségéről és egészségük védelméről. Vizsgálatok kimutatták, bár a kutyák mostanra társállattá váltak, ennek ellenére nem kapják meg azokat a szocializációs lehetőségeket, amelyek szükségesek az egészséges pszichés állapotuk kialakulásához.

A jogalkotó szándéka az volt, hogy az állatok úgy szocializálódhassanak, hogy se az emberekre se a környezetre ne jelentsenek veszélyt. Az sem volt cél, hogy ne lehessen láncon tartani a kutyákat, sokkal inkább az, hogy tartósan ne legyenek kikötve. Az igazgató hangsúlyozta, hogy jogszabálysértés lehet például a láncon tartás hosszú ideje, a szoros lánc, illetve a tartás az előíráshoz képest eltérő körülménye. – A jegyzőhöz vagy a járási hivatalokhoz érkezett bejelentés után helyszíni szemle következik, és amennyiben megbizonyosodunk arról, hogy a gazda a jövőben igyekszik megfelelni az új szabályozásnak, első lépésben felhívjuk a figyelmét a hiányosságokra.

Ha ezek megszüntetésének az állattartó nem tesz eleget, következik a szankcionálás. Hangsúlyozom: nem a büntetés a célunk, hanem az állattartók szemléletének megváltoztatása – tette hozzá dr. Tischler István.

Az állatbarát szemével

– Mint állattartó, üdvözlöm a jobbító szándékot, de megítélésem szerint a rendelkezés alapvetően nem oldja meg a problémát – válaszolta kérdésünkre Boros Andrea, a Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete elnöke. Megfigyelése szerint sokan azért tartják láncon az ebeket, mert nincs megfelelő kerítésük, vagy nem jól szocializált a kutyájuk, illetve hajlamos az agresszív viselkedésre. – Ezeket a nehézségeket a gazdák úgy próbálják orvosolni, hogy megszabadulnak a problémásnak vélt állatoktól. Tudomásom szerint, sok korábbi házi kedvencet azért altattak el, mert a gazda nem vállalta a kerítés építését, megerősítését. Megfigyeléseink szerint az állattartók anyagi lehetőségei nem befolyásolják a tartás körülményeit, a nehéz helyzetben élő családok is tudnak megfelelő környezetet biztosítani a kutyáknak. De olyan tapasztalatunk is van, hogy rendezett anyagi körülmények között élők elhanyagolják a társállataikat.

HBN–MSZ


Szemléletváltás kellene

Boros Andrea szerint az ebek viselkedése attól függ, hogy korábban bántalmazták-e őket. A sorozatos verés mély nyomot hagy bennük, a telepen több olyan kutyájuk is volt, akik korábbi fizikai sérelmeik miatt hónapokig rendkívül félénken viselkedtek vagy éppen ellenkezőleg, nagyfokú agresszivitást mutattak. A tartós kikötés tilalma mellett a kormánynak az ivartalanítást és az állattartásra jogosultak körét is szabályozni és ellenőrizni kellene. Van olyan ország, ahol az ivaros állatokra magasabb adót vetnek ki, de az állatvédő szerint hazánkban erre még nem érett meg a helyzet. Első lépésben szemléletváltoztatásra lenne szükség, hogy az emberek a kutyákat társállatként kezeljék és vegyék figyelembe az ebek igényeit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában