Helyi közélet

2016.01.20. 18:46

Időjárás-jelentés - 2016. január 20.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk döntő részén az évszaktól elvárt hideg, téli idő van. Bár szárazföldünk fölött általában magas a légnyomás, eközben néhány sekély ciklon is örvénylik Európa felett, ezért a napos területek mellett többfelé felhős, csapadékos az idő. A legtöbb helyen havazik, de a Földközi-tenger térségében és nyugaton eső, zápor, sőt a görög partoknál néhol zivatar is előfordul. Európa keleti, északkeleti felét nagyrészt összefüggő hótakaró borítja, emellett a Balkán félsziget keleti felén, Közép- és Nyugat-Európában is többfelé havas a táj. A hőmérséklet továbbra is az átlagos alatt alakul, a legtöbb helyen +5 és -10 fok közé melegszik fel a levegő kora délutánra, de északon a -20, -30 fokos csúcshőmérséklet sem ritka. Átmenetileg a hideg levegő uralma alá került Olaszország és Görögország nagy része is, általában ott sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. Az Ibériai-félsziget déli, délnyugati partvidékén van a legenyhébb idő, ott 15, 18 fok is előfordul. A Kárpát-medence fölé átmenetileg nedvesebb, majd csütörtök napközben ismét szárazabb levegő érkezik, folytatódik az átlagosnál hidegebb idő.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Átmenetileg a kevésbé felhős területeken is megnövekszik, megvastagszik, majd hajnaltól egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet. Csütörtök délután a legtöbb helyen már kevés lesz a felhő, több órás napsütés várható, azonban főként az Alföld középső és délkeleti részén, valamint az Északi-középhegységben erősebben felhős területek is lehetnek. Csütörtökön a déli órákig elszórtan valószínű gyenge havazás, hózápor, később már csak néhol lehet jelentéktelen csapadék. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, a Dunántúlon és a középső országrészben néhol meg is erősödik. A szél egy-két helyen hordhatja a havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -9 fok között alakul, de a havas északkeleti tájakon, ott ahol kevesebb lesz a felhő -10, -14 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -3 és +3 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában