Helyi közélet

2016.01.10. 15:06

Hidegben melegítő ételek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Télen érdemes külön odafigyelnünk az étrendünkre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Télen érdemes külön odafigyelnünk az étrendünkre.

Zab

Magas foszfortartalma miatt hevítő tulajdonsággal rendelkezik. Kása-, dara-, és pehely formájában ismertek az elkészítési módjai. Éjjelre érdemes beáztatni, majd ennek levében néhány perces főzéssel megőrizhetők értékes vitaminjai. Lúgosító hatású táplálék, pláne ha zöldségekkel dúsítjuk fel. Ízesítése történhet mézzel, mazsolával is.

Élő táplálék csirákkal

Télen se nélkülözzük az idegrendszer és a mirigyek klorofilltartalmú tápanyagait! Ennek érdekében vegyünk csiráztató tálat, amelyben ízlésünk szerint magunk növeszthetünk magokból értékes csírákat. Egyszerű gondozással napok alatt kinő a zsázsa, lucerna, lóhere és társai néhány centis növénye, amelynek tetejét levágva, rászórhatjuk pirítós kenyérre, szendvicsünkre, vagy salátánkra. Energiabombaként hat a szervezetünkre.

Cékla

Az egyik leghasznosabb téli növényünk, amely sütve, főve, nyersen, párolva is elkészíthető, fogyasztható, de ami még ettől is fontosabb, a rák diéta alapvető zöldsége. A szervezet immunrendszerét erősíti, támogatja az idegműködést. Vérképző-, vérzéscsillapító-, emésztést javító hatása is kiemelendő. Ha sokat fogyasztunk belőle, megfesti a vizeletet, ne ijedjünk meg, ha piros szint látunk a WC-kagylóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában