Helyi közélet

2016.01.02. 13:00

Ha nem születnek meg a gyerekek…

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az index.hu internetes portál a hozzá érkezett olvasói kérdések alapján számos részletet bogozott ki a családi otthonteremtési kedvezményről.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az index.hu internetes portál a hozzá érkezett olvasói kérdések alapján számos részletet bogozott ki a családi otthonteremtési kedvezményről.

Így például, akiknek hitelük van, csak akkor kaphatják meg a csokot, ha rendesen törlesztenek; ha a házaspár bármelyik tagjának van olyan jelentősebb tartozása, amelyet a központi hitelinformációs rendszerben nyilvántartanak, akkor a támogatás nem jár.

Árkorlátozás

Ha a csokot igénylőnek már van lakása, de azt eladja, a kapott összeget fel kell használnia az új ingatlan vásárlásához. Ebben az esetben a támogatás összege nem lehet nagyobb a megvásárolt lakás vagy ház ára és az eladott ingatlan ára közti különbségnél (magyarul, nem nyerészkedhet rajta…) Ha a pár megtartja a régi lakást, akkor kaphatja meg a támogatást, ha 3 gyermeket vállal és a maximális 10 + 10 milliós összeget kéri, s ebben az esetben a csokból vásárolt ingatlanba kell beköltöznie a családnak.

Új lakás vásárlása esetén nincs területi és árkorlátozás, a használt lakásoknál viszont igen: a négyzetméterár legfeljebb 350 ezer forint lehet. Budapesten legfeljebb 35 millió forintért, az alföldi és északi országrészen a megyeszékhelyeken 25 millió forintért, egyéb városokban 19, kisebb településeken 16 millió forintért lehet lakást vásárolni a programban.

A csokot a hitelintézeteknél lehet majd igényelni.

Természetesen az is előállhat, hogy a párok nem tudják teljesíteni a gyermekekre vonatkozó vállalásukat.

Egészségi probléma is lehet

Ha a szülők kapcsolata megszakad, és ezzel együtt a támogatásból vett ingatlantól is megválnak, akkor vissza kell fizetniük a teljes összeget. Ez alól úgy lehet mentesülni, ha valamelyik fél megtartja az ingatlant.

Ha nem születnek meg időben a vállalt gyerekek és ez bizonyíthatóan egészségi okból következik be (például igazolja a pár, hogy részt vett legalább öt alkalommal valamilyen meddőségkezelési programban), akkor nincsenek büntetőkamatok, csak egyszerű visszafizetési kötelezettség a támogatásra és a hitelre a normális törlesztési menetben. Meddőség esetén ez is elkerülhető örökbefogadással. Ennek hiányában viszont „büntetéssel” együtt kell visszaadni minden pénzt: a ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösét teszik rá a hitelre.

Fájó kivételek

Van néhány szomorú kivétel, amely ha megtörténik, akkor a tervezettnél kevesebb megszületett gyerekkel is teljesítettnek tekinteni a vállalást a törvény. Ilyenek a házastárs halála vagy bizonyos fokú rokkantsága, az első gyerek súlyos fogyatékossággal születése, vagy 24 hetesnél idősebb magzat vagy gyerek halála. Ha ezek közül bármelyik bekövetkezik, nincs visszafizetési kötelezettség – írja a portál.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában