Helyi közélet

2016.01.27. 11:38

Az immunrendszert is gyengíti a füstköd

Debrecen - Az idősebbek, a gyermekek, a betegek még érzékenyebben reagálhatnak a szmogra.

Debrecen - Az idősebbek, a gyermekek, a betegek még érzékenyebben reagálhatnak a szmogra.

Minden esetben nagyon komolyan kell venni, ha figyelmeztetést adnak ki – mondta a Naplónak dr. Szilasi Mária, a Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója azután, hogy a múlt hétvégén szmogriadót rendelt el Debrecen polgármestere. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, mennyi veszélyt rejt a magas porkoncentráció.

– Akár egészségesek, akár betegek vagyunk, a veszélyt nem szabad félvállról venni. A magas levegőszennyezettség gyengíti az immunrendszert. A füstködben lévő szennyezőanyagok – porszemcsék, korom – irritálják az ember alsó légúti és felső légúti nyálkahártyáját, ezáltal gyulladást válthatnak ki. Nyilván azoknál, akiknek már van egy alapbetegsége – itt elsősorban a krónikus légúti megbetegedésekre gondoljunk – a panaszokat, tüneteket csak súlyosbítja a szmog. Ott van például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), mely elsősorban dohányosoknál alakul ki: a betegek ilyenkor erősebben köhögnek, fulladnak, több gyógyszerre lesz szükségük, akár kórházba is kerülhetek. De az asztmások állapotát is ronthatja a szálló por magas koncentrációja.

Ilyen időben könnyebben kialakulhat szem- és tüdőgyulladás. Mivel sérülékenyebbé válik a nyálkahártya, a baktériumok, vírusok könnyebben tudnak behatolni és kiváltani tüneteket. A szmog senkit nem kímél, de az idősebbek, a gyermekek, a betegek még érzékenyebben reagálhatnak rá. Itt a keleti régióban valamivel több a COPD-s beteg az országos átlagnál, de ez összefüggésben van a levegőszennyezettséggel és azzal, mennyien dohányoznak, és mivel fűtenek az emberek – tudtuk meg Szilasi Máriától.

HBN-MSz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában