Helyi közélet

2015.12.31. 10:54

Színpadot, új kávézót és zenepavilont is kaphat Szoboszló

Hajdúszoboszló - A decemberi testületi ülésen több ügyben is vita alakult ki a képviselők között.

Hajdúszoboszló - A decemberi testületi ülésen több ügyben is vita alakult ki a képviselők között.

A legutóbbi, december 17-i testületi ülésen elfogadták a fürdőváros jövő évi költségvetését, az erről szóló előterjesztésből kiderül: valamivel több mint 5 milliárdot meghaladó a jövő évi büdzsé főösszege, s mint olvasható, a város működtetése az eddigiekhez hasonló, vagy azt kissé meghaladó színvonalon biztosítható; hozzáteszik, jövőre nagy jelentőségű fejlesztések megkezdése sem kizárt. Ehhez a szükséges önerő rendelkezésre áll, de elengedhetetlen központi támogatások megszerzése. A bevételek kapcsán megjegyzik: helyi adót nem emelnek és újat sem vezetnek be.

Mintegy 342 millió forintos tartalékkal számolnak, amiből pályázatok önerejére is fordíthatnak. Viszonylag jelentős összeget, 100 millió forintot szánnak az intézményfelújításra, állagmegőrzésre. Az ideinél némileg több idegenforgalmi és iparűzési adóbevétellel kalkulálnak (390 millió, illetve 950 millió forinttal). Jövőre a 2015-ös 5-5 millió forint helyett a duplája, 10-10 millió forint juthat fásításra és utcai bútorok beszerzésére. Kevesebbet költenek viszont a helyi tévére, az idei módosított előirányzat szerinti 32 millió helyett csak 24 millió forintot.

Lejáró megbízatások

A helyi televízió felvétele szerint vita bontakozott ki a gyógyfürdő körüli terület fejlesztése kapcsán. A Szent István parkot ugyanis újjáépítenék, ennek részeként az árusító pavilonokat elköltöztetnék a Jókai sorra, ezekkel jobbikos és fideszes képviselők nem értettek egyet, mivel szerintük a vásárlók nem fognak átmenni a 4-es főút túloldalára. A város alapításáról emlékező oszlopot pedig a városközpontba helyeznék át. Ezen kívül új szabadtéri színpadot építenének, ivókutat, kávézót, zenepavilont létesítenének és a parkolókat is bővítenék.

Az ülésen eldőlt, pályázatot írnak ki a városgazdálkodási zrt. és a Hungarospa zrt. vezérigazgatói tisztségeire, miután előbbi esetében Nyéki Istvánnak jövő áprilisban, míg utóbbinál Czeglédi Gyulának májusban végén lejár a megbízatása. Ismét öt évre keresnek vezetőket a társaságok élére.

Szó volt továbbá arról, hogy az önkormányzat megvásárolná a jelenleg a Tigáz tulajdonában álló Hőforrás utcai sportpályát, illetve egy Debreceni útfélen található ingatlanát is. Az előterjesztés szerint „nagyságrendileg nettó 55 millió forintot tartanak megfelelő ajánlatnak” az ingatlanokért, a képviselők végül nettó 45 millió forintos vételi ajánlatot szavaztak meg, noha – mint elhangzott – a tulajdonos formailag jóval többre tartja az ingatlanokat.

HBN–SZZSL


Néhány millióról vitatkoztak

A jövő évi költségvetésről szóló előterjesztés kapcsán is adok-kapok alakult ki. Az ülésen – a helyi televízió felvétele szerint – Jónás Kálmán (Jobbik) azt tette szóvá, hogy a költségvetés kapcsán egyetlen ellenzéki javaslatot sem építettek be a tervezetbe. Ő a külterületi utak felújítására fordított volna többet, mivel elmondása szerint a rossz utakon a megvásárolt fát sem tudják bevinni az ott élőknek. Harsányi István (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy többek között szeretnék, ha három digitális sebességmérő kerülne a forgalmas Dózsa György útra, illetve készüljön terv a zöldségpiac befedésére. Dr. Sóvágó László (Összefogás) polgármester úgy reagált, hogy a javaslatokat támogatandónak tartja, a „következő években sor is kerülhet egyik-másikra”. A piac befedése kapcsán azt mondta, a fióknak nem gyártana terveket, ha írnak ki rá pályázatot, megfontolják a befedést. A külterületi utak kapcsán pedig arról beszélt, hogy 13 millió forintból sem tudnának sokkal többet tenni, mert hiába tennék rendbe azokat, őszre az ott közlekedő gépek miatt ismét rossz állapotba kerülnének; hosszútávon lehet javítani az ottani körülményeken. Kanizsay György Béla (független) azt jegyezte meg, hogy a várhatóan jövőre kezdődő vasúti felüljáró építése miatt az Erdő-dűlő egy szakaszán majd szilárd útburkolatot és közvilágítást épít a beruházó, az önkormányzatnak pedig annak folytatásáról kellene gondoskodnia. A módosító-javaslatokat nem szavazta meg a testület – ám a sebességmérők kapcsán azt mondta a polgármester, hogy kettőt telepítenek majd –, a költségvetést pedig végül nyolc igen és három tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában