Helyi közélet

2015.12.06. 20:31

Mozgással az egészségért

Debrecen - A természetgyógyászati képesítés megszerzése sok tanulással, tanfolyamokkal, gyakorlattal jár. Interjú Nagyné Halász Anna természetgyógyásszal, az ENKK vizsgabiztosával.

Debrecen - A természetgyógyászati képesítés megszerzése sok tanulással, tanfolyamokkal, gyakorlattal jár. Interjú Nagyné Halász Anna természetgyógyásszal, az ENKK vizsgabiztosával.

Nagyné Halász Anna olyan speciális tornagyakorlatokat fejlesztett ki, mely többek között oldja a stresszt, fokozza az izmok flexibilitását és növeli az ízületek mozgékonyságát.

Ki lehet Magyarországon hivatalosan természetgyógyász, és milyen feltételeknek kell megfelelnie?

Nagyné Halász Anna: A természetgyógyászati tevékenységnek, mint egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának, öt alapvető feltétele van. A szükséges szakképesítés/szakképzettség megszerzése, a szakterületnek megfelelő vizsga letétele, az alapnyilvántartásba való bejelentkezés, a működési nyilvántartás megszerzése, és maga a működési engedély. A természetgyógyászati szakképesítés megszerzéséhez – amelynek gyakorlásához nem feltétlenül szükséges orvosi és egyéb felső szintű egészségügyi végzettség – az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) szervezésében kétféle vizsgát kell tenni. Az úgynevezett modulvizsgából kettő teljesítése kötelező: egészségügyi és természetgyógyászati alapismeretek, valamint a választott szakmai vizsga ( például reflexológia, akupresszúra stb…) Továbbá részt kell venni egy ötnapos életmód táborban, ahol az életmódváltás tapasztalatát és gyakorlatát lehet elsajátítani.

Speciális tornagyakorlataiban mire helyezi a fő hangsúlyt?

Nagyné Halász Anna: Húsz éve tartok csoportoknak speciális mozgásórákat, 40 és 83 év közötti hölgyeknek. Elcsodálkozom fiatalos mentalitásukon, életigenlő gondolkodásmódjukon, folyamatos tanulni vágyásukon, ahogyan befogadják és begyakorolják az újabb és újabb egészségmegőrző módszereket, gyakorlatokat. Ők ezt a tornának, az ott kapott szemlélet- és életmódformáló tanácsoknak, nem utolsósorban a beszélgetéseknek tulajdonítják. Nagyon ritka, hogy bárki is távol maradjon ezektől a foglalkozásoktól. Mozgásformám az egyetemes mozgáskultúra sajátos, erre a korosztályra szabott, egészségmegőrző gyakorlatsor. A sportolói, testnevelői és mozgásterapeuta tapasztalataim során válogattam össze azokból a gyakorlatokból, amelyek a leghatékonyabbnak bizonyulnak számukra. Stresszoldó, erőnlétfejlesztő, az izmok flexibilitását fokozó, az ízületek mozgékonyságát növelő, a gerinc rugalmasságát megtartó, a rejtett izmok erősítését szolgáló hatását alátámasztják a résztvevők visszajelzései. Az órák felépítésében figyelek a Hold állására, amely meghatározza mikor és hogyan alkalmazzuk a speciális méregtelenítő masszázs– és mozgás módszereket. Az évszak váltás során tanácsokat adok arra, hogy a hétköznapokban mire fókuszáljunk. A légző gyakorlatok és a láb reflex – torna, a nyirok tisztító mozgásformák, a speciális gerinc gyakorlat és a rejtett izmok edzése, valamint az ujjreflexológia a kötelező program része. A közösséggé összekovácsolódott csapatban számos egyedülálló tagunk talált barátokra, segítőkre.

Egyedülálló kezdeményezést vezetett be pedagógus korában a Svetits gimnáziumban.

Nagyné Halász Anna: A természetes élet és gyógymódok című érettségi tantárgyat fakultációban választhatták a tanítványaim. Ennek során megismerkedhettek a természetgyógyászat alapjaival, az egészséges táplálkozással, a gyógynövények hatásaival, a jógával, és a légzőgyakorlatokkal, mélyebben pedig a reflexológiával. Komoly szemléletváltozást, egészségtudatos gondolkodásmódot és a tanulmányi átlagukban is kiemelkedő pozitív változást eredményezett a közös munka. Az érettségi elméleti és gyakorlati vizsgával zárult. Követelmény volt többek között egy 3 fogásos reform menü elkészítése, különböző betegségek reflexológiai kezelése, alternatív kezelési terv felállítása, valamint a reggeli immuntréning bemutatása.

Önt jócskán érte tragédia életében, hacsak a tizenhét éves fia elvesztésére utalok, a szajoli vonatkatasztrófában.

Nagyné Halász Anna: Ha nem is rögtön, de arra gondoltam, mennyivel könnyebb tanácsokat adni a hozzám fordulóknak, mint átélni személyes traumáinkat. Ekkor az fogalmazódott meg bennem: nincs jogom a padlón maradni! Életünket végig kell élni, ennek minősége pedig sokban függ hozzáállásunktól, gondolkodásmódunktól, akaraterőnktől. Sokszor voltam olyan helyzetben amikor erre kellett gondolnom, hogy képes legyek családi, és munkahelyi feladataimat ellátni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában